Erotické scény v motivu výstavy o životě Ježíše Krista a pobuřující reklama polonahé ukřižované modelky na ní. Skandál nebo nejlepší výstava roku? Co komu na výstavě vadilo a co se komu líbilo? Patří takovéto scény do náboženských motivů? Odpovědi na otázky se snaží s odstupem přinést Magazín ChristNet.eu.

Plakát zvoucí na výstavu I. N. R. I
Repro: MChN
Výstava I.N.R.I., jejíž autory jsou známá francouzská fotografka Bettina Rhems a spisovatel, filozof a fotograf Serge Bramly, začala dne 16. února 2001 v pražském Rudolfinu a trvala do 6. května 2001. Jak se návštěvníci výstavy mohli dočíst v letáčku k výstavě: "velkoformátové barevné fotografie zachycují ryze současnými výtvarnými postupy dávný příběh v kulisách dneška." Po dobu jejího konání v Praze jí navštívilo přes 30 000 lidí.

Už samotná reklama na výstavu přinesla spoustu rozhořčených reakcí. V reklamě expozici zastupoval snímek polonahé ukřižované modelky. I když tento snímek nebyl zobrazením Ježíše, ale měl zobrazovat jednoho z lotrů po jeho boku, na billboardech s nápisem I.N.R.I. působil jako zobrazení Ježíšovo.

Nahota na fotografiích měla podle organizátorů odrážet dnešní svět a trochu i provokovat. Jak ale jedním dechem přiznávají, do tradičního kánonu o příběhu z života Ježíše Krista se ale nehodí.

Lidé začali spontánně podepisovat petiční archy proti výstavě. Jednou z větších akcí, kde se tato petice podepisovala, byl Pochod pro život, který se konal 24. března 2001. Tehdy prošla informace o petici díky "strkanicím" při pochodu téměř všemi domácími médii.

Dne 15.dubna 2001 vydala agentura ČTK zprávu nazvanou: "Konzervativní katolíci vystoupili proti výstavě v Rudolfinu," v niž se uvádí, že petici proti výstavě podepsalo podle Ladislava Malého přes 1 300 lidí.

V článku se dále říká, že iniciátoři zaslali stížnost olomouckému arcibiskupovi Janu Graubnerovi, aby církevní hodnostáři výstavu odsoudili. Malý ČTK informoval, že podal trestní oznámení na pořadatele a stížnost ministrovi kultury s žádostí, aby výstavu ukončil. Důvody pro podání stížnosti byly ty, že umění, které úmyslně nerespektuje svědomí a víru křesťanů, je podle názoru signatářů petice nástrojem "duchovní a kulturní genocidy".

"Tolik sprostoty, nízkosti a rafinovaného útoku na Krista a Pannu Marii zkoncentrováno na tak malé ploše nemá obdoby," napsali autoři petice o tomto "takzvaném provokativním umění".

V témž článku je uvedeno, že mluvčí biskupů Daniel Herman již dříve uvedl, že osobně výstavu považuje za obohacující a zajímavou a že se mu líbí.

Na tento článek reagoval Magazín ChristNet.eu, který se rozhodl zjistit názor lidí na výstavu přímo v pražském Rudolfinu. Většina odpovědí byla v tom duchu, že po fotografické stránce je výstava zajímavě udělána. Nikdo z dotázaných neuvedl, že by mu výstava přišla kontroverzní nebo urážlivá. Na druhou stranu je ale třeba říct, že lidé, které výstava uráží, na výstavu asi nešly.

Ale co se týče stránky výpovědní, obsažené ve fotografiích, tak zde byla obsažená celá škála odpovědí. Jediným názorem, který převažoval, byl názor "duchovní prázdnoty". Ten pociťovala více jak polovina respondentů.