Přihodilo se mi nedávno, že jsem při jakémsi prohledávání internetu narazil na několik zajímavých anglicky psaných křesťanských časopisů. Jak už to bývá přestal jsem hledat to, co jsem hledal původně a začal se rozhlížet, co se v tomhle oboru dá nají a hlavně, kde mají nějaké solidní on-line archivy článků.

Pro nás středovevropské tuzemce je náramně k ničemu přečíst si pár informací o vydavatelství, vydavateli a možnostech předplatného nějakého anglického či amerického magazínu, který si ovšem můžeme předplatit jen nějak složitě, pokud vůbec a starší čísla v knihovně taky nenajdeme. Zjistil jsem, že k dispozici je velké množství dosti solidního materiálu.

Informační dálnice
Foto: Corbis

Jeden z prvních magazínů, na který jsem už při původním hledání narazil je americký Envoy Magazine . Prakticky celá čísla všech čtyřech ročníků jsou velmi snadno dostupná a čtenář mocný angličtiny zde najde doslova hromadu zajímavého čtení. Některá témata či profily osobností (o recenzích a nabídce zajímavých knih ani nemluvě) jsou pro českého čtenáře možná více či méně odtažitá, ale vzhledem k celkové orientaci na “apologetiku”, tedy na vysvětlování a argumentování různých témat katolické víry dosti zajímavou formou se určitě hodí mít tuhle adresu v bookmarkách.

Skutečnou virtuální čítárnu jsem našel na adrese http://www.catholic.net/RCC/Periodicals/mags.html kde je uloženo hned několik různorodých, ale zajímavých a též respektovaných titulů, většinou vydávaných významným americkým katolickým nakladatelstvím Ignatius Press. Patří k nim měsíčník Crisis (od záříjového čísla roku 1995), dvojměsíčník Catholic Dossier s archivem sahajícím k druhému číslu roku 1996. Dvojměsíčník Catholic Faith je orientovaný katecheticky. I jeho archiv sahá do roku 1996.

Dalším titulem je měsíčník Homilietic and Pastoral Review rovněž s archivem do dubna roku 1996.

Theologičtější či teoretičtější tituly doplňuje Catholic World Report. Archiv sahá do roku 1996, rok 1998 až na leden chybí.

Svou orientací patří do příbuzného okruhu i měsíčník o náboženství a veřejném životěFirst Things zajímavá už jen tím, že archiv sahá až do nevídaného roku 1993.

Zvučné jméno má týdenník The Wanderer, jeden z nejstarších amerických katolických časopisů. K významným titulům patří i periodika z rodiny Our Sunday Visitor (OSV). Archiv Wandereru obsahuje vybrané články od léta 1999 a je pravidelně doplňován o texty z aktuálních čísel. V rodině OSV titulů zvolili poněkud méně pohodlný způsob listování archivními články po pár odstavcích.

Čtenáři výrazněji liberální orientace asi řadu dosud jmenovaných titulů příliš neocení. I pro ně ale mám titul. National Catholic Reporter na titulní straně jednoho z posledních čísel vidíme mimochodem upoutávku na recenzi připravované americké knihy o životním příběhu Ludmily Javorové, generální vikářky biskupa Felixe Davídka ze společenství Koinótes z podzemní církve v socialistickém Českoslovenku.

Stručně řečeno k pohodlnému čtení tohoto listu je třeba mimo jiné dobře vypěstovaný protiřímský afekt.

Za prolistování stojí i opět čtenářsky a tematicky trochu náročnější a oproti předešlému titulu zřetelně odlišně orientovaný magazín Touchstone s výmluvným podtitulem A Journal of Mere Christianity.

Závěrem se vedle internetové podoby „papírových“ médií hodí připomenout i jeden ryze elektronický projekt. Letmí návštěvníci rozmanitých zákoutí katolického internetového prostředí by pod názvem Traditional Catholic Reflections & Reports mohli tušit ledasjakou pohromu. Zkušenější vědí, že v tomto případě jde o stránky, které kriticky uvažující lidé připravují pro podobně smýšlející čtenáře. Stejné hodnocení platí i o většině ostatních titulů. Proto taky stojí za čtení.