Zambijský arcibiskup Emanuel Milingo se v neděli ve svých 71 letech oženil. Stalo se tak při obřadu v New York, jenž řídil jihokorejský reverend Moon.

V neděli vydala agentura ČTK zprávu, že se kardinál Melingo oženil. Manželský slib společně s ním a jeho "vyvolenou", 43letou korejskou lékařskou, složilo najednou dalších 59 párů. Melingo nicméně nebyl kardinál, ale jen arcibiskup.

Jeden z předních představitelů moonistické sekty reverend Phillip Schanker ujistil, že arcibiskup Milingo se sice oženil, ale nekonvergoval k Církvi sjednocení.

Včera vydal Tiskový sál Svatého stolce tiskovou zprávu ohledně činu, kterého se dopustil bývalý arcibiskup z Lusaky, mons. Emmauel Milingo. V ní vyjadřuje politování nad Milingovým rozhodnutím.

"Účastí na manženském obřadu "Moonovy" sekty se postavil mimo Katolickou církev a zasadil velkou ránu společenství s církví, které mají především biskupové ukazovat," čteme doslova ve zmíněné tiskové zprávě, kterou Magazínu ChristNet.eu poskytl Vatikánský rozhlas.

"Proto také již nemůže být považován za biskupa Katolické církve a všichni věřící jsou žádáni, aby vyvodili odpovídající konsekvence z jeho chování a činů, které tvoří předpoklad k následným kanonickým sankcím, které mu budou zakrátko sděleny a s kterými bude seznámena veřejnost."

V tiskové zprávě se též uvádí, že svatba je z hlediska kanonického práva "pochopitelně neplatná".

Milingo učinil tento krok, protože v Římsko-katolické církvi nemohlo být jeho manželství požehnáno. Chce však zůstat věrný katolickému učení a hodlá i nadále sloužit charismatické mše svaté pro nemocné a konat exorcismy, i když pouze v soukromých prostorách, které nejsou pod pravomocí církevní vrchnosti. Tuto informaci zaslal Magazínu ChristNet.eu starokatolický kněz P. Petr Živný z Milána.

Podrobné informace o kauze.