Hudební vydavatelství Indies Records nabídlo vydání alba písničkářskému duu Sester Steinových. Role producenta se pravděpodobně ujme Ivan Palacký ze skupiny Sledě, živé sledě. Sestry Steinovy patřily k největším objevům loňské folkové sezóny. Písně těchto rodných sester jsou plné svérázných upřímných výpovědí o životě a o víře.

Ilustrační foto: Mandolína
Foto: Corbis

V červnu budou Sestry Steinovy nahrával 45minutový pořad v Radiu Proglas, na konci prázdnin vystoupí na scéně Radia Proglas na festivalu Mohelnický dostavník.

Ve výroční anketě časopisu Folk & country bodovalo v kategorii Objev roku několik interpretů, kteří se ve svých textech (alespoň občas) inspirují křesťanským poselstvím. Jsou to: Kvokál (2. místo), Mošny (3.), Svítání (5.), Bezefšeho (8.), Cymbelín (9.), Sestry Steinovy (11.). Na prvním místě skončila mladá písničkářka-středoškolačka Žofie Kabelková, loňská držitelka Porty.

Na konci května vyšlo na značce Indies Records první sólové album písničkáře Karla Vepřeka, jinak též redaktora Redakce náboženského života Českého rozhlasu. Na album, které dostalo název Nebe dokořán, se vybíralo z několika desítek písní. Jde jak o skladby zcela původní, tak o zhudebněnou poezii (Bohuslav Reynek, Pavel Kolmačka aj.).

Liberecká Schola od 3A (čti: od tří Antonínů) si své profilové album Jsme děti Tvé natočila pro radost sobě a svým blízkým. Protože však byl o album zájem větší, než se očekávalo, vzala nahrávku pod svá křídla firma Rosa a vydala ji oficiálně. Na albu najde především písně známé z křesťanských zpěvníků: Každé ráno, Ježíš, Tvé jsme my a další.

Po celý květen probíhalo natáčení třetího alba oblíbených Střípků. CD se bude jmenovat Abba Otče a bude obsahovat všechny hymny světových setkání mládeže se Svatým otcem i hymnu evropského setkání z Loretta z roku 1995.

Smůlu má Petr Pololáník. Album, o jehož vzniku jsem vás informoval ve svých minulých článcích, je sice natočeno, avšak Petr stále hledá vydavatele. Příznivcům kvalitního folku tedy stále nezbývá, než se na album Předjaří pouze těšit.

Vokální skupina Ucho, která v 80. letech jezdila na Portu, se na krátký čas dala znovu dohromady, aby natočila minialbum se svými největšími hity. CD Ucho vzniklo vyšlo vlastním nákladem jednoho z členů Ucha, Michala Hromčíka, ovšem pouze v omezeném nákladu pro přátele a okruh známých publicistů. Skupina se snažila na co nejmenší plochu vtěsnat co nejvíc kvalitní muziky. Výsledkem je sedm skladeb o celkové stopáži kolem 12 minut. Mezi písněmi jsou i tři známé spirituály.

Písničkářka Eva Henychová se v červnu chystá do dalších koutů naší vlasti (Slopné u Luhačovic, Uherský Brod, Planá u Mariánských Lázní aj.), avšak také do Rumunska, Moldávie a na Ukrajinu. Její čtrnáctidenní turné, složené z vystoupení pro tamní krajany, začne v pondělí 11. června.

Zajímavé album s písněmi sefardských Židů La rosa enflorece natočil soubor Kvinterna v čele s Hanou Blochovou. Skupina, která hraje na původní historické nástroje, se v minulosti představila albem experimentální hudby Středověké inspirace.