Ještě mám v paměti úchvatnou eucharistickou oběť, jíž jsem mohl předsedat ve čtvrtek na slavnost Těla a Krve Páně u sv. Jana na Lateráně a následující slavné procesí, které bylo zakončeno u St. Maria Maggiore.

Z pastorálních důvodů se tento krásný a tradiční svátek v Itálii a mnoha jiných zemích slaví dnes v neděli. Církevní společenství se shromažďuje v adoraci kolem nejcennějšího pokladu, který nám zanechal jako dědictví Ježíš Kristus: svátost eucharistie, věčnou památku své výkupné oběti.

Boží Tělo je svátek působivých lidových ohlasů, spojených především z velmi výmluvnou tradicí doprovázet v procesí Nejsvětější svátost ulicemi města i vesnic. Je to svátek radosti, kvůli úchvatnému daru Chleba, kterým Kristus podmínil svůj příslib věčného života: "Kdo bude jíst tento chléb, bude žít navěky" (Jan 6, 51). Tento chléb je skutečně jeho tělo, to znamená jeho lidství, skrze něž posvěcuje srdce, osoby, společenství, národy, celý vesmír.

Eucharistie se stává principem (počátkem) nového lidstva a obnoveného světa. Plně se to ukáže na konci dějin. Ale již nyní stále roste semeno a kvas Božího království.

Charakteristickým rysem nového Kristem vykoupeného lidstva je plnost bratrské lásky. Vždyť eucharistie je "par excellence" svátostí lásky, chápané jak darování sama sebe.

Bez duchovního pokrmu, který pochází z Kristova Těla a Krve, lidská láska vždycky zůstane nakažená sobectvím. Společenství s nebeským Chlebem naopak působí obrácení srdcí a vlévá do nich schopnost milovat, jak nás miloval Ježíš.

"Communio" - společenství, sdílení, přijímání, tímto výrazem často označujeme eucharistii a je náramně významný. Kdo s vírou přijímá Kristovo Tělo, intimně se s Ním spojuje a v Něm s Bohem Otcem v lásce Ducha svatého. Bůh v člověku, člověk v Bohu. A to se stává ryzím (autentickým) základem společenství v církvi. Jak píše apoštol Pavel Korinťanům: "Protože je to jeden chléb…tvoříme jedno tělo (1 Kor 10 17).

Ježíš, Chléb věčného života sestoupil z nebe, díky víře nejsvětější P. Marie. Nosila ho v sobě s nevýslovnou láskou a pak věrně následovala vtělené Slovo až na kříž a ke vzkříšení. Prosme P. Marii, aby nám pomáhala, zvláště v den Páně znovu objevovat, že eucharistie je středem, abychom plně žili bratrské společenství. Prosme ji také, aby nás vedla k pravé jednotě.

P. Marii bych rád zcela zvláštním způsobem svěřil nadcházející pouť, kterou vykonám na Ukrajinu od příští soboty. Kéž tato cesta může být další etapou na putování k žádoucí jednotě všech křesťanů.

Po Anděl Páně pak Svatý Otec dodal:

Příští středu se bude slavit Světový den uprchlíků. Zdůrazňuje patřičnou solidaritu s miliony osob, které žijí v tížívých poměrech uprchlíků a utečenců. Tato pohroma bohužel v posledních letech stále roste, proto se také zvětšuje potřeba mezinárodní ochrany, avšak stále více zemí má sklon ji omezovat.

Vyslovuji přání, aby byl všude odstraněny příčiny, jež nutí k vystěhovalectví, vybízím také, aby se obnovilo úsilí, aby nechybělo uprchlíkům spravedlivé pochopení a nezbytná pomoc.

Přeložil P. Josef Koláček z Vatikánského rozhlasu. Vatikánskému rozhlasu tímto děkujeme za laskavou spolupráci.