Povzbuzován cestami bez ohledu na své zdravotní problémy Jan Pavel II. se chystá vzít v příštích dnech opět do ruky poutnickou hůl a vydat se na pastorální cestu do Ukrajiny, kde bude čelit zvlášť složité situaci, napsala agentura AFP.

Je stále více ohnut, chodí stále pomaleji a opírá se o svou hůl, která ho neopouští od operace kyčelního kloubu v dubnu 1994, nebo o obřadný kříž. Přesto Jan Pavel II. neváhá ukazovat, že má ještě dost energie potřebné pro cesty a na to, aby zůstal "pevným" papežem. Na konci svých vystoupení na Svatopetrském náměstí bylo možné v posledních týdnech vidět, jak před poutníky zdvihá svou hůl na znamení vítězství.

Špatně se pohybuje také kvůli Parkinsonově nemoci, která může za třes jeho levé ruky a strnulost svalů jeho obličeje. Přestože nástupnictví po něm bylo na pozadí výjimečné konzistoře, která se konala od 21. do 24. května ve Vatikánu, žádný ze 150 kardinálů se veřejně nezmínil o možnosti, že by papež odstoupil.

O této možnosti se zmínili začátkem roku belgický kardinál Godfried Danneels a německý kardinál Karl Lehmann.

Podle pravidel zavedených v církvi před asi 30 lety mají biskupové podat demisi v 75 letech a kardinálové v 80 letech, což je věk, který Jan Pavel II. právě překročil. "81 let, to už je něco," řekl při děkování svým věrným, kteří mu přišli 20. května popřát vše nejlepší k narozeninám.

"Modlete se, abych mohl pokračovat v úřadu, který mi byl svěřen boží prozřetelností". Pontifikát Jana Pavla II., který završí 16. Října 2001 svůj 23. rok v úřadu, je nejdelší v rámci 20. století a jedním z nejdelších v dějinách církve.

Jan Pavel II. nemá vůbec v úmyslu vzdát se svého programu cestujícího papeže. Na podzim počítá s návštěvou Arménie a na rok 2002 se připravují další cesty, například na Filipíny.

"Ve svém úřadu mě nikdy nepřestala zajímat setkání s lidmi. Je to také cílem mých poutí a pastorálních návštěv. A i dnes, po uplynutých letech, nehodlám se zastavit, protože jsem přesvědčený, že v osobním kontaktu lze snadno sdělovat Krista," prohlásil nedávno.

Pětidenní návštěva Ukrajiny, kterou zahájí 23. června 2001 bude jeho 94. poutí za hranice Itálie, jeho 50. v Evropě a celkově 231. od jeho zvolení papežem v roce 1978.

Podle důsledných statistik Vatikánu papež urazil více jak trojnásobnou vzdálenost mezi Zemí a Měsícem, byl mimo Vatikán 907 dní, 14 hodin a pět minut. Setkal se téměř se všemi z téměř miliardy katolíků na světě, ale nemohl navštívit nejlidnatější zemi světa Čínu, ani Rusko.

Na Ukrajině jako při ostatních cestách se papež bude moci spolehnout na svého doktora Renata Buzzonettiho, kterému bude pomáhat kardiolog Patrizio Polista. Snad ještě vytrvalejší a bližší dohled mu zajistí jeho "stín", jak se říká polské sestře Germaně, která má lékařský diplom. "Tento muž, který byl atletem, se stává stále více vězněm svého těla... Dokud ho Bůh neodvolá z jeho poslání, bude ho vykonávat věrně, odvážně, jako dobrý služebník," řekl loni francouzský kardinál Jean-Marie Lustiger.

Na obsahu článku se podílela ČTK