Pohled na podium. Foto: Robert Němec Fotografie byly pořízeny díky digitální kameře Mavice FD-88 laskavě zapůjčené od SONY Czech. Notebook na reportáž laskavě zapůjčila firma Kamp.

Koncert se koná stejně jako minulý rok v prostoru mezi velehradskou bazilikou a klášterem, který vytváří jakousi úzkou nudli. Díky tomu tak nastává problém s viditelností. Obecenstvo se táhne do dáli, protože do stran nemůže a ten, kdo stojí vzaději, nevídí moc na podium. Na rozdíl od minulého roku však byla posílena soustava repro beden, a proto i ti vzádu mohli relativně dobře slyšet, co se děje na podiu.

Moderátorem koncertu je stejně jako minulý rok benediktínský převor Petr Siostrzonek. Moderátor převor Petr Siostrzonek. Foto: Robert Němec

Soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Foto: Robert Němec Koncert zahajuje soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou, kteří předvádějí barokní "velehradské tance". Doprovází je zlínská filharmonie. Následují sestry Steinovy, objev loňské folkové scény.

Jeden z hlavních tahounů večera, slovenský zpěvák Jožo Ráž podporující Vladimíra Mečiara, je uveden s tím, že má před sebou ještě náročnou cestu domů, a proto zazpívá jen jednu píničku a nebude přidávat. "Přesto věřím, že jeho píseň nás všechny bude držet nad vodou," dodává P. Siostrzonek. Ráž zpívá playbacku obehraný hit Voda, čo ma držiš nad vodoua přítomní si můžou vychutnat zejména často se opakující pasáž "šaty odhoď preč".

Fotbalista Pavel Nevěd, který měl na Velehradě vystoupit, se omluvá dopisem. Čekají jej důležité pracovně-existeční věci, a proto nemůže přijet.

Stejně tak se omluvá Lenka Filipová, kterou, podle sdělení organizátorů, těsně před odjezdem postihla "náhlá hlasová indispozice".

"Koncert byl o tom, jaké by to bylo, kdyby vyšlo všechno to, co zde mělo být," komentuje to lakonicky čtyřiadvacetiletý Honza.

Eva Dřízgová-Jurišová. Foto: Robert Němec Česká operní zpěvačka Eva Dřízgová-Jirušová pěje za doprovodu zlínské filharmonie arii z Dvořákovy Svatební košile a Janáčkovy Její pastorkyně . Když začne zpívat Ave Maria, spustí se potlesk.

Na řadu přichází hlavní hvězda večera - Daniel Hůlka. Nejedna fanynka kolem mne zažívá velké vzrušení, když  Hůlka vstupuje na jeviště. Dav propuká v jásot,Daniel Hůlka na podium. Foto: Robert Němec otcové vysazují děti na ramena. Začíná velmi nábožně: třiadvacátým žalmem Hospodin je můj pastýř, z Biblických písní Antonína Dvořáka.I další jeho písně by se daly zařadit do kategorie "náboženských". Vedle Ten právě příchozí je to především píseň na hudbu skladby Erica Claptona Tears in Heaven. Fanynka Daniela Hůlky a další diváci. Foto: Robert Němec Ta by v tomto podání mohla být v klidu zařazena do příštího vydání Hosany a církevní schváleníby jistě nebyl problém.

Po Hůlkovy nastupuje opět Hradišťan s Modlitbou za vodu."Pokud jste tuto píseň slyšeli v nějaké reklamě, pak jen proto, aby ty peníze mohly jít na dětskou onkologii v Brně,"vysvětluje Pavlica. Dav jej odměňuje potleskem. A po skončení dalších skladeb je Hradišťan odměnen ještě větším potleskem než Daniel Hůlka.

"Tady stačí rozhlásit, že tu vystupuje Hradišťan, a hnedka máš plnou baziliku," vysvětluje mi situaci přítel "domorodec" z Uherského Hradiště.

Daniel Hůlka a jeho company. Foto: Robert Němec Hradišťan s Hůlkou a jeho doprovodem pějí Svatováclavský chorál. Koncert je u konce. Poutníci se rozcházejí hledat nocleh, se kterým jsou tu tradičně problémy.

Pohled na první polovinu diváků. Foto: Robert Němec "Byl to odvar," srovnává letošní koncert s loňským dáma ve středních letech, která opouští recepci, která se koná po skončení koncertu.