Právě jsem se vrátil z hor Valle d ´Aosta a s radostí jsem tu na nedělním setkání k modlitbě Anděl Páně. Posílám hned srdečný pozdrav vám, drazí obyvatelé Kasteláni (to jsou obyvatelé Castelli Romani, kam patří Castel Gandolfo). Díky za vaše vždycky vroucí přijetí, které mi vyhrazujete.

Zdravím zvláště biskupa z Albana s jeho pomocným biskupem, starostu, faráře a všechny, kteří mi chtěli projevit svou blízkost a lásku. Rád jsem se k vám vrátil a počítám s tím, že zůstanu v Castel Gandolfo až d přístí apoštolské cesty, kterou - dá-li Bůh - vykonám do Armenie a Kazachstánu, koncem měsíce září. Ještě jednou díky za vaši živou a upřímnou srdečnost.

Dnešní evangelium nám předkládá episodu Ježíšovy návštěvy v Betánii, v domě Marty a Marie, Lazarových sester. Marta je celá uhoněná, zatímco Marie klidně sedí u nohou Mistra, aby mu naslouchala. Marta, která si stěžuje a sestru, že jí nepomáhá, Ježíš odpovídá, že "Marie si vybrala nejlepší úděl a ten jí nikdo nevezme" (Lk 10,42).

Jak nevyhmátnout z tohoto evangelijního vyprávění zdůraznění primátu duchovního života, nutnosti živit se Božím slovem, abychom dodávali světlo a chuť každodenním pracem? Je to zvláště vhodné vybídnutí během letního období. Prádzniny a dovolená mohou totiž napomáhat vyrovnat horečnou činnost kontemplací, shon přirozenějšími rytmy, tolik hřmotu tichem zvěstujícím pokoj.

Dnešní liturgie nám dává další podnět: na 22. červenec totiž připadá památka svaté Marie Magdalény, učednice Páně a první svědkyně zmrtvýchvstání. Životní osud Marie z Magdaly ukazuje, jak je rozhodující pro každou lidskou bytost osobně se setkat s Kristem. Je to Kristus, kdo chápe lidské srdce. Je to On, kdo může splnit jeho naděje a jeho očekávání ale také dát odpověď na obavy a obtíže, kterým čelí současné lidstvo a své každodenní pouti.

Jemu dnes chcem svěřit výsledky setkání hlav států a vlád, které se končí v Janově ne bez vyjadření bolesti a hořkosti nad činy nepřátelství, jež tam vybuchly, bohužel ne bez těžkých následků. Násilí není cesta k dosažení spravedlivého řešení existujících problémů. Všechny, kteří opravdu mají na srdci lidská práva, znovu povzbuzuji, aby vytrvali v úsilí o spravedlivější a solidárnější svět.

Prosme o to P. Marii, Matku Ježíše a celého lidského pokolení. K ní se nyní obraťme modlitbou Anděl Páně.

Přeložil P. Josef Koláček z Vatikánského rozhlasu. Za laskavou spolupráci děkujeme české redakci Vatikánského rozhlasu