Dekret o sdělovacích prostředcích Inter mirifica (viz článek Rozhlas a televize - Veřejnoprávní elektronická média) volal po zřízení "národních ústředí pro tisk, film, rozhlas a televizi" v rámci katolické církve. Jedním z úkolů těchto ústředí má být koordinace "všeho, co katolíci v této oblasti dělají".1 Takovými ústředními orgány jsou v České republice Rada České biskupské konference pro sdělovací prostředky a Tiskové středisko České biskupské konference (TS ČBK).

"Úkolem rady je především stanovení koncepce v oblasti budování pozitivního vztahu veřejnosti k duchovním hodnotám a koordinace aktivit církve v oblasti sdělovacích prostředků."2 Předsedou rady je kardinál Miloslav Vlk, sekretářem je ředitel TS ČBK, mezi členy dále patří tiskový mluvčí ČBK, zástupci redakcí katolického periodického tisku a knižních vydavatelů, zástupci redakcí náboženského života Českého rozhlasu a České televize a "další odborníci působící v oblasti sdělovacích prostředků".

V rámci ČBK dále působí Tiskové středisko ČBK, které hraje roli specializované tiskové agentury, a to jak uvnitř katolické církve v ČR, tak ve vztazích z vnějškem. Tiskové středisko Biskupské konference ČSFR3 bylo založeno k 1. lednu 1991 P. Miloslavem Fialou, který byl také prvním tiskovým mluvčím.

TS ČBK především vydává vlastní zprávy, které rozesílá redakcím prostřednictvím elektronické pošty.4 Tematicky se vlastní zprávy TS ČBK dotýkají Římskokatolické a Řeckokatolické církve v ČR, zprávy ze zahraničí jsou přebírány od podobně zaměřených zahraničních agentur (VIS ­ Vatikán, KNA ­ Německo, KathPress ­ Rakousko aj.). Dalším úkolem TS ČBK je monitoring "zpráv týkajících se života církve, které jsou uveřejňované ve sdělovacích prostředcích" a vydávání jejich přehledu.5 "V případě uveřejnění nepravdivých nebo pravdu zkreslujících údajů o církvi žádá [TS ČBK] o uveřejnění odpovědi. TS ČBK rovněž připravuje podněty (stížnosti) pro jednání Rady České televize, Rady Českého rozhlasu a Rady pro reklamu."6

Odběrateli oficiálního tiskového servisu TS ČBK nejsou pouze katolická (nebo další křesťanská) periodika, ale také ČTK, redakce televizí nebo zahraniční tiskové agentury.


(1) Inter mirifica, 21.
(2) Srov. Přehled působení církve v oblasti sdělovacích prostředků (interní dokument ČBK, viz Přílohy).
(3) Jde o předchůdkyni dnešní České biskupské konference (ČBK). K rozdělení Biskupské konference ČSFR na ČBK a Konferenci biskupů Slovenska došlo s rozdělením federace. Česká biskupská konference byla konkrétně ustanovena 30. března 1993.
(4) Zprávy vycházejí vždy jednou denně a průměrně (údaj za rok 2000) 16krát měsíčně. Jsou děleny na Zprávy z domova, Zprávy z Vatikánu a Zprávy ze zahraničí. Průměrně vychází pět zpráv denně.
(5) Podle interního dokumentu Informace o činnosti Tiskového střediska ČBK monitoruje TS ČBK "celkem 107 tištěných titulů (celostátní deníky, regionální deníky, týdeníky, časopisy), dále zpravodajské pořady celostátních televizí a zpravodajské relace nejvýznamnějších rádiových stanic".
(6) Srov. Přehled působení církve v oblasti sdělovacích prostředků (interní dokument ČBK, viz Přílohy).

Pozn.:Tento článek je částí diplomové práce obhájené na Fakultě sociálních studií MU.