Ve dnech 4. až 7. července se v Náměšti na Hané konal další ročník našeho největšího (nejen) folkového festivalu, Zahrady . Už potřetí byl součástí akce koncert “křesťanského folku” v místním kostele svaté Kunhuty. Úspěch měli všichni účinkující: Eva Henychová, Svítání, Pětník , ale především Slávek Klecandr, který v přídavku rozezpíval přeplněný kostel Žalmem 8 z prvního alba Oborohu /B>. Konferenciér a hudební publicista Jiří moravský Brabec, který koncert v kostele uváděl, přiznal, že právě tento okamžik pro něj byl jedním z největších zážitků Zahrady.

Vokální skupina Pětník, která má ve svém repertoáru také několik spirituálů, skončila na Zahradě třetí v hlasování diváků, a stala se tak jedním z šesti letošních držitelů prestižního Krtečka. Další cenu, udělenou redakcí časopisu Folk & country, získal soubor Chesed , který se věnuje židovským písním. (Krtečka dále získaly skupiny Ginevra, Terne čhave, Pexeso a písničkářka Žofie Kabelková .)

Nové nahrávky křesťanského muzikanta Petra Šimáčka jsou k dispozici na maxisinglu Cantate Domino . Jde o tři písně (jedna je natočená ve dvou verzích), které by se daly charakterizovat jako elektronický pop s duchovními texty. Autor a interpret v jedné osobě, podepsaný na singlu pseudonymem Peter Daniel, klade na elektronické nástroje ještě větší důraz než na svém dva roky starém albu Sviť nám jen dál .

V červenci odvysílalo Radio Proglas další dva díly občasníku Folkové naděje. V každém z 60minutových pořadů se posluchači mohli seznámit s patnáctkou kapel z Čech, Moravy a Slovenska. Nechyběly mezi nimi ani křesťanské soubory jako Lazaři, PTH, Noi nebo slovenská Jocara. Další díl Folkových nadějí se bude na Radiu Proglas vysílat 18. srpna v 19.15 h. V pořadu zazní mimo jiné písně skupin Veselá zubatá a Dvě hřivny.

Svůj albový debut vydala u plzeňské firmy Avik rocková skupina 3 dřeváci , jejímž členem je Caine , bubeník skupiny Znouzectnost a zatím ne příliš známý křesťanský písničkář. I na albu Punkántry 3 dřeváků najdete pár písniček s duchovními texty (především Světlo ).

U Aviku vyšlo také první album plzeňského souboru Milvus . Ten hraje folkovou hudbu a jeho CD Buďtež pozdraveni! obsahuje vedle starých anglických nebo francouzských balad také středověké duchovní písně jako Ave Regina coelorum, Surrexit Christus hodie (obě z 15. století) nebo Ave coronata – Alma parens – Ave Regina celorum (ze 14. století).

Dva roky po svém vzniku natočila v brněnském studiu TWR své první album liberecká kapela !ON . Ačkoli by se větší část skladeb z CD Čekání dala označit jako “rock přecházející až v metal”, obsahuje nahrávka i jemnější skladby: akustickou Díky /I>, téměř folkovou Bez síly? nebo baladu Daleko a blízko .

V sobotu 25. srpna se ve Zlíně uskuteční 4. ročník festivalu křesťanské hudby Zlínský trakař . Na Programu je vystoupení Svatopluka Karáska, slovenského Adrielu , skupiny Korouhev, Moravské Filadelfie, Veselé zubaté, L. O. T. a dalších interpretů.