Červená suknice a bílá košile ministrantů možná předznamenala pozdější úspěch nejednoho německého politika nebo televizního baviče. Analytikové nevylučují, že už jako děti se tito lidé učili mít větší pochopení pro druhé a také vystupovat na veřejnosti.

Asi největším překvapením mezi bývalými ministranty je ministr zahraničí Joschka Fischer ze strany Zelených, u něhož až nedávno vyšla najevo minulost pouličního bijce v levicových demonstracích 60. a 70. let. V kostele nebyl zrovna příkladem, když třeba nechal zvonit o hodinu dřív nebo rozbil nějaké farářovo náčiní. "U nás vládl papež," vysvětlil populární a výřečný Fischer své rodinné zázemí ovlivňované velmi pobožnou matkou.

Ministrantem byl také generální tajemník vládních sociálních demokratů (SPD) Franz Müntefering, stejně jako jeho předchůdce Ottmar Schreiner. To přesto, že sociální demokraté nebo Zelení přece jen mají k církvi trochu dál než třeba demokraté křesťanští.

Mnohé neudivuje, že politikové, baviči nebo kabaretiéři v dětství ministrovali. Někteří z nich dokonce soudí, že kadidelnice, politika, služba před oltářem, show a kabaret prostě patří dohromady.

V ministrantské sukni, v níž už jako děti vystupovali před stovkami lidí, se vystřídali prakticky všichni nejoblíbenější němečtí baviči: Thomas Gottschalk, známý i zahraniční veřejnosti ze starších německých filmových komedií o "nosáčích", všestranný moderátor soutěže Chcete být milionář? a fotbalový komentátor Günter Jauch nebo mistr televizních rozhovorů Alfred Biolek, který byl jako dítě odsunut z Českého Těšína a často vzpomíná na někdejší domovinu. Katolická mše je "základní zkušeností teatrálnosti", dodává pak další bavič Harald Schmidt, který sice neministroval, ale hrával na varhany v kostele.

Obsah článku dodala ČTK