Na konci této slavné eucharistické oběti se připravujeme na obvyklou mariánskou modlitbu a s důvěrou se obracíme k „P. Marii ustavičné pomoci“. Katedrála v Astaně, kterou je vidět i z tohoto náměstí, nese právě její titul. Tam budu zítra dopoledne, dá-li Pán Bůh, sloužit mši svatou pro kněze, řeholníky a seminaristy.

V této chvíli se chci v duchu odebrat na duchovní pouť do vaší národní svatyně, ležící poblíž Ozjornoje. V ní, milovaní bratři a sestry, uctíváte P. Marii „Královnu míru“. U jejích nohou prosím za celý národ Kazachstánu: za jeho vládní přestavitele a za občany, za rodiny, mladé, děti i staré osoby, za trpící i za všechny, kteří potřebují pomoci.

Všechny svěřuji P. Marii: křesťany i nekřesťany, věřící i nevěřící. Ona je totiž Matkou všech, protože Kristus, její Syn je Spasitelem všech lidí. Kéž P. Maria pomáhá vám všem, drazí bratři a sestry, plnit každý den Kristovo přikázání: „ Milujte se navzájem“, což je také téma této mé pastorální návštěvy.

Ustavičné pomoci Královny míru kromě toho svěřuji země sousedící s Kazachstánem a obracím se zvláštním podzdravem na poutníky, kteří z těch zemí chtěli přijít vyznat svou víru a svou lásku.

Pak v kazašštině:

Zvláštní pozdrav všem přítomným kazašského původu. Kéž vás ochraňuje Všemohoucí a kéž vede vaše kroky do stále víc prosperující budoucnosti. Kéž nejsvětější Panna Maria přijme vás i vaše rodiny pod svůj plášť.

Polsky:

Srdečně zdravím všechny své krajany, kteří se podílejí na této liturgii a všechny Poláky, kteří žijí v Kazachstánu. Hledím na vás velkou radostí a vzdávám díky Bohu, že je mi dáno být mezi vámi. Vždycky jsem se hluboca zajímal o váš osud. Mnoho mi o vás vyprávěl nezapomenutelný P. Wladyslav Bukowinski, s nímž jsem se mnohokrát setkal, a jehož jsem vždy obdivoval pro jeho kněžskou věrnost a jeho nadšení. Zvláště mu ležela na srdci Karaganda a vyprávěl mi životě vás všech.

Chci vás ujistit, že jsem na vás nikdy nezapomněl. Při své každodenní modlitbě jsem svěřoval Boží dobrotě vás i celou církev v Kazachstánu. Dnes vzdávám díky za vás, protože vám uděloval sílu Ducha svatého, díky níž jste uchovali víru svých otců, navzdory všemožným zkouškám a pronásledování. I vám z celého srdce děkuji za tuto věrnost Kristu a církvi. Prosím vás, abyste i nadále podávali takové svědectví.

Ještě jednou zdravím mons. Tomáše Petu, apoštolského administrátora z Astany, Jana Pavla Lengu, sídelního biskupa z Karagandy, mons Theofila Howaniece , apoštolského administrátora z Almaty a P. Janusze Kaletu apoštolského administrátora z Atyrau. Zdravím představené misií „sui juris“ a všechny přítomné preláty. Zvláštní pozdrav pak patří diecézním kněžím, řeholníkům a řeholnicím.

Drazí bratři a sestry , Kristus svěřil do vaší péče tento milovaný národ roztroušený na nesmírném území Kazachstánu. Vím, jakého úsilí a přemáhání je zapotřebí, abyste dobře konali svou pastorální službu v těchto zvláštních podmínkách. Vím také, s jakou obětavostí a věrností sloužíte zde svým bratřím. Z celého srdce vám děkuji za vaše námahy a za vašeho ducha oběti. Kéž vás stále provází moc Ducha svatého a kéž je vám oporou v tomto velkém díle, které zde konáte. Sczencz Bože! (Pozdrav Pán Bůh!)

Velmi mě těší, že mohu přivítat také poutníky z Uzbekistánu, Tadžikistánu, Kyrgystánu a ostatních zemí, kteří přijeli na toto setkání. Všem uděluji své požehnání.

Německy:

Milé sestry a bratři německého jazyka. I vás bych rád zvláště pozdravil a těší mě, že jste přišli na tuto slavnostní mši svatou. Bylo to pěkné společně se modlit a zpívat.

V minulých letech jste zažili mnoho změn. Mnoho těžkých věcí bylo po vás žádáno, ale s Boží pomocí a skrze vaše lidské úsilí se vám podařilo zlepšit životní poměry ve vaší rozlehlé zemí. Rád vyslovuji uznání za vaše nasazení a píli, které se vyplatily. Je to prospěšné pro vaši zemi, že jste jí zůstali věrni a nasadili své síly při spoluvytváření společenského a politického života. Nyní musí jít o to, abyste se jako křesťané snažili dávat podobu své společnosti. Co Ježíš říkal svým učedníkům, to platí i pro vás: „Vy jste sůl země. Vy jste světlo světa (Mt 5, 13nn)

Kéž Panna Maria, Hvězda evangelizace dá vašemu poslání měřítko a zaměření a kéž vás provází na vaší cestě. Ze srdce vám uděluji apoštolské požehnání.

Společně se s důvěrou obraťme k služebnici Pána: „ Anděl Páně...

Přeložil P. Josef Koláček z Vatikánského rozhlasu