Zahraniční cesty Jana Pavla II. nedopřejí jeho ochrance klidné spaní. Postava muže oblečeného v bílém jasně svítí v davu a představuje tak ideální cíl. Důvodů ke znepokojení bylo o to více, že ve chvíli, kdy se slovo terorismus skloňuje ve všech pádech, se papež v chystal odletět do Kazachstánu a Arménie, napsala agentura AFP.

Během zahraničních pobytů tráví hlava katolické církve většinu času na pódiích, uprostřed zástupů věřících nebo na palubě svého papamobilu, jenž se šnečím krokem pohybuje vpřed. Papežovo "vozítko" obklopuje garda složená z šéfa vatikánských bezpečnostních služeb s pěticí nebo čtveřicí svých mužů a jednoho halapartníka švýcarské gardy.

Vatikán spoléhá v prvé řadě na bezpečnost, kterou si papež zajišťuje sám svým prestižním postavením, ochotou pomoci všem trpícím a svým náboženským, morálním a sociálním posláním vůbec.

Hostitelské země jsou naopak povinny přijmout přísná a často krajní bezpečnostní opatření, jako například při papežově návštěvě v Izraeli v roce 2000, kdy Jeho Svatost při pouti doprovázelo nebývalé množství policistů. Na papežovu bezpečnost tehdy dohlíželo na 5000 mužů zákona, zatímco americký prezident Bill Clinton se musel spokojit s pouhými 2000, což už samo o sobě překračovalo obvyklou normu.

Bezpečnostní služby vesměs sázejí na odstrašování a prevenci. Neprodyšný kordón policistů sice vylučuje možnost proniknutí potencionálního agresora, ale sebevražednému útoku by pravděpodobně zabránit nedokázal.

Možné opakování atentátu na Jana Pavla II., který se odehrál v roce 1981 na Svatopetrském náměstí v Římě, nepřestává bezpečnostní služby děsit. Stále se totiž neví, čí prodlouženou rukou byl turecký atentátník Ali Agça, jenž po 19 letech v italském vězení dostal milost a nyní pyká ve své rodné zemi.

Jihokorejské úřady umístily ke vstupům na stadión, kde Jan Pavel II. v květnu 1984 celebroval mši, detektory kovu a za pomoci počítačů kontrolovaly každou přicházející osobu. Tato výjimečná opatření (zakázáno bylo dokonce přinést si deštník nebo rádio) však byla k ničemu, když v jedné z ulic Soulu "střílel" na papeže psychicky labilní mladík... dětskou pistolkou.

Při návštěvě Šalamounových ostrovů (Oceánie) v témže roce byla papežova oficiální eskorta ozbrojena pouze luky a šípy. Po dobu návštěvy však země byla pro všechny cizince prakticky uzavřena.

Zdá se, že největší nebezpečí by v současné situaci mohlo hrozit z islámského prostředí. Jan Pavel II. se však pravděpodobně může spolehnout na úctu, jíž se těší v muslimském světě, především pak u Palestinců. Jejich vůdce Jásir Arafat se svou oddaností papeži, se kterým se setkal dokonce několikrát, nikdy netajil.

Papež přežil již více pokusů o atentát, počínaje útokem v pákistánském Karáčí. V únoru 1981 vybuchla 40 metrů od oltáře, kde měl papež za dvacet minut celebrovat mši, nálož.

Během papežovy návštěvy portugalského poutního místa Fátimy v květnu 1982 se jej jeden španělský kněz snažil zabít bodnou zbraní.