Když jsem před třemi týdny zahajoval naši kampaň zaměřenou na získání příspěvků pro ChristNet.eu, sliboval jsem vám článek o tom, jak ChristNet.eu vlastně funguje. Během té doby jsem se dostal do péče lékařů, takže jsem slib musel odložit. Napadlo mě ale, že než vám budu vyprávět o současném fungování ChristNet.eu, musím nejdříve říci, jak ChristNet.eu vlastně vznikl.

ChristNet.eu je velmi svázán s mou osobou, a proto musím začít tím, jak jsem se dostal k internetu já.

Jak jsem se dostal na internet

Nevím přesně, kdy jsem se poprvé dostal k internetu. Myslím, že to bylo někdy v roce 1996. Nedlouho po té jsem si založil stránky na GeoCities. Chtěl jsem vydávat dva internetové časopisy, částečně distribuované i formou e-mailu. První se měl jmenovat Katolik a měl být zaměřen pastorálně, a druhý Evangelista, který měl být zaměřen evangelizačně.

Ještě dnes lze doklady mé činnosti nalézt při vyhledávání na Seznamu.

Robert píše dnešní článek
(fotografie byla pořízena digitálním fotaparátem, který bezplatně zapůjčila firma SONY)

Nepostoupil jsem moc daleko, jestli jsem udělal čtyři stránky, bylo to hodně. Na druhou stranu jsem byl ambiciózní (nikdy nemám k megalomanství daleko :-)) a na první stránku jsem napsal, že hledám „programátory, redaktory, teology atd.“ To mělo poznamenat moji budoucnost.

Někdy v roce 1997 se mi ozval jakýsi David Petrla, zvaný Oslík, že prý už něco podobného dělá a ať se na to podívám. Protože jsem měl tehdy k internetu spíše sporadický přístup a schránka na Hotmailu mi ráda přetékala, ztratil jsem jeho e-mail. A tak jsem na úvodní stranu Katolika a Evangelisty napsal, že mi psal jakýsi člověk, ale že jsem ztratil jeho e-mail, a tak ať mi napíše znovu.

David se mi opravdu znovu ozval a já se podíval ja jeho Getsemany a ChristNet . Sice tam nebyl tým ani programátorů, ani redaktorů, ba ani teologů, ale stále to bylo lepší než to, co jsem měl já. Proto jsem se rozhodl z jara 1998 připojit se k Davidovi. Můj první článek byl myslím Postní doba - Co to je?

Psal jsem jej v internetové kavárně za vlastní peníze přímo do těla mailu, tudíž bez diakritiky. Chudák David pak musel diakritiku doplnit. Tenkrát na to ještě neexistovaly aplikace.

V létě 1998 se k nám připojil Martin Moštěk a naše základní sestava byla kompletní.

Už tehdy jsme byli hodně virtuální tým. David byl v Brně, já v Karlových Varech (bydlel jsem tam a studoval gymnázium) a Martin byl ve Znojmě. Viděli jsme se tak třikrát do roka. V červnu 1998 jsem nicméně udělal přijímačky do Brna, častost schůzek to ale nezvýšilo.

Připravujeme ChristNet.eu

Na naší poradě v listopadu 1998 jsme se shodli, že je potřeba Getsemany a ChristNet sloučit a vytvořit něco kvalitativně lepšího. Po celý rok probíhalo hledání jména pro nový projekt, až 12. října 1998 David zaregistroval doménu christnet.eu.

Důležité bylo také datum spuštění. Navrhoval jsem již advent 1998. Měl jsem tehdy vymyšlenou nějakou kampaň, jak bude ChristNet.eu „pod stromeček“, ale detaily si již nepamatuji. Advent se samozřejmě nestihl. Hlavní práce totiž spočívala na Davidovi, který byl jediný z nás programátor a musel vše naprogramovat.

Nutno podotknout, že David byl (a je) výborný programátor, jehož práce je zaměstnavateli vždy velmi vyhledávána. David měl proto dost i své „normální práce“.

A tak jsme nestihli ani start o Velikonocích (měl jsem připravenu kampaň pod názvem Jako vstal Ježíš z hrobu,  povstal na křesťanském internetu ChristNet.eu), ani 5. května (kampaň měla název Květnové povstání křesťanského internetu).

Na jaře 1999 se přihodila ještě jedna událost. Začala válka v Jugoslávii, které jsem se samozřejmě musel chytit. Několik měsíců před tím jsem byl na studentském setkání v Norsku, odkud jsem si dovezl kontakty na lidi z celé zeměkoule. Když začaly nálety, kontaktoval jsem mnoho nových známých, zda by nám nechtěli přispívat.

O tom, jak probíhala na Getsemanech válka v Jugoslávii a jak jsem převzal vedení v ChristNet.eu vám povím příště.