Papež Jan Pavel II. blahořečí v neděli v Římě dva řeckokatolické duchovní - slovenského biskupa Pavla Gojdiče a českého kněze Metoda Dominika Trčku. Oba byli před půlstoletím v době komunismu spoluvězni královéhradeckého římskokatolického arcibiskupa Karla Otčenáška.

Hodnostář na odpočinku již v úterý odcestoval do Vatikánu jako delegát České biskupské konference.

Jedenaosmdesátiletého Otčenáška, který strávil ve věznicích Mírov, Leopoldov a Valdice deset a půl roku života, pojí s papežem vedle velkého přátelství i stejný rok narození.

Obřadu na náměstí před bazilikou svatého Petra budou podle církevních zdrojů přihlížet také dvě neteře nového českého světce, řada poutníků z Ostravska a na 2500 věřících z východního Slovenska, kde beatifikovaný kněz dlouhá léta působil.

Trčka, rodák z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdeckomístecku, zemřel před 42 lety ve vězení v Leopoldově a církev jeho smrt považuje za mučednickou. Vedle Trčky bude blahořečen také někdejší prešovský biskup Gojdič, který stejně jako on trpěl v komunistických vězeních.

Petr Polehla z královéhradeckého katolického biskupství dnes ČTK informoval, že se arcibiskup Otčenášek v pondělí 5. listopadu zúčastní v Římě audience, při níž papeži, jehož civilní jméno je Karol Wojtyla, u příležitosti jeho svátku předá dárek - výbor ze žalmů ilustrovaný Ludmilou Jandovou.

"České i slovenské poutníky čeká v Římě soukromá audience u papeže. Odpoledne pak bude v bazilice Santa Maria Maggiore děkovná řeckokatolická bohoslužba ve staroslověnštině," řekl ČTK mluvčí ostravsko-opavského katolického biskupství Pavel Siuda.

Trčka byl v roce 1952 za údajnou velezradu a vyzvědačství odsouzen na 12 let ve vězení. Když si na Vánoce roku 1958 zazpíval koledu, byl za trest umístěn na studenou samostatnou celu, kde se zhoršil jeho zdravotní stav. Následkem zanedbané léčby, kdy ho vedení věznice odmítlo převést do nemocnice, zemřel 23. března 1959.