Policie obvinila v uplynulých dnech podle ČTK dvaatřicetiletého kněze Vojtěcha V. Protivínského z Rakvic na Břeclavsku z hanobení národa, rasy a přesvědčení. Stíhán je za to, že loni při volbách do Senátu velmi ostře vyzval občany, aby nevolili KSČM.

O případu informoval Magazín ChristNet.eu již v minulém roce.

"Muž hanobil skupinu obyvatel pro její politické přesvědčení," řekla dnes ČTK mluvčí policie Dagmar Bartoníková. Duchovnímu hrozí až dva roky vězení.

Protivínský považuje situaci za absurdní. "Žádné obvinění mi zatím sděleno nebylo. A i kdyby se tak stalo, soud mě do vězení nemůže poslat, protože uvedeného trestného činu jsem se nedopustil já, ale komunisté. Oni jsou hrozbou pro nás všechny, kdo smýšlíme jinak, než oni. A pokud já stojím proti nim, stojím na straně lidských práv a Ústavy této země," řekl Magazínu ChristNet.eu Protivínský. Podle něj měli být komunisté již dávno postaveni před soud za zločiny, které páchali na tomto národě. "Měli se omluvit za vše, co se v ČR stalo před rokem 1989, a ve volbách vůbec neměli kandidovat," dodal.

Trestní oznámení podal na kněze šéf břeclavského výboru KSČM Jaromír Špaček. "Jsem rád, že policie takto postupuje. Svědčí to o tom, že z České republiky se konečně stává právní stát," zdůraznil Špaček.

P. Vojtěch Protivínský dnes Magazínu ChristNet.eu řekl, že se necítí být vinen. „Svědomí mám naprosto čisté,“ prohlásil dnes.

Na naši otázku, zda něco podobného připravuje i pro příští volby odpověděl: "Já hlavně doufám, že se již v žádném volebním obvodu nestane, že by komunistický kandidát postoupil do druhého kola. Pokud by však taková situace nastala, udělal bych to znovu."

Duchovní si vyrobil letáky, které před volbami vylepoval na Břeclavsku. Píše v nich, že KSČM je hrozbou pro demokracii a komunisté poslali milióny lidí do koncentračních táborů. "Jako kněz jsem povinen nejen upozorňovat na případné zlo, ale také se proti jakémukoli zlu postavit. Proto Vás vyzývám: Zastavte nástup komunismu!," uvádí se v letáku.

Obviněný si navíc v Zaječí zaplatil relaci v obecním rozhlase a sám předčítal obsah letáku. Paradoxem ovšem je, že obdobnou relaci si v obecním rozhlase zaplatili i komunisté. Ti se však pod svá slova, na rozdíl od P. Protivínského, nepodepsali. Mluvčí Policie Bartoníková považuje případ za výjimečný, podle ní nebyl zatím nikdo za kritiku KSČM na jihu Moravy stíhán.

Proti P. Protivínskému bylo nejprve neúspěšně podáno trestní oznámení za maření průběhu voleb. Trestní oznámení podal člen KSČM.

Kandidátka KSČM Marta Strušková z KSČM v minulém roce druhé kolo senátních voleb prohrála.