Ministerstvo školství svěřilo dnes kompetence k řízení Katolické teologické fakulty Karlovy univerzity rektorovi školy Ivanu Wilhelmovi. Na návrh akreditační komise ministerstva začalo zároveň správní řízení k odejmutí a pozastavení některých oprávnění potřebných k výuce.

Komise doporučila ministru Eduardu Zemanovi zbavit katolickou fakultu akreditací kvůli setrvávání školy na principech izolace. Na základě Wilhelmova podnětu analyzovala komise situaci na škole a zjistila problémy v obsahu studia i v jeho zajištění.

"Všechny tyto kroky jsou v souladu s názorem katolické církve," řekl dnes ČTK mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

"Katolická teologická fakulta nemá akademický senát, nemá vnitřní předpisy. Na základě toho se odnímají kompetence děkanovi, vědecké radě a akademickému senátu a svěřují se rektorovi univerzity," řekl dnes ČTK ředitel odboru vysokého školství ministerstva Josef Beneš.

Zájmem české katolické církve podle Hermana je, aby její teologická fakulta byla plně kompatibilní s životem na univerzitě, aby existovala v rámci Univerzity Karlovy - ovšem bez ultrakonzervativních sil, které fakultu posledních 11 let kontrolují. Situace na škole je podle Beneše kritická. "Nemá smysl prodlužovat agonii fakulty, je třeba přijmout zásadní řešení," uvedl.

Komise navrhla odejmutí akreditace učitelských programů a doktorských studijních programů. V případě teologického magisterského programu navrhla pozastavení akreditace. O návrhu dnes informovala fakultu, čímž bylo zahájeno správní řízení, které trvá přibližně 120 dnů.

"Máme zájem, aby to studenty postihlo minimálně," uvedl Beneš. V roce 2000 studovalo na fakultě 561 studentů.

"Předpokládám, že rektor kompetence převezme, protože o to požádal," řekl ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek. Podle Wilhelma ve studijních programech fakulta nevyhovuje ani minimálním požadavkům na akreditaci. S fakultou měl desítky jednání. "Výsledek je prakticky nula," řekl ve čtvrtek v rozhlase rektor.

Směřování fakulty podle dostupných informací dosud ovlivňoval někdejší děkan Václav Wolf, kvůli jehož vyhraněné konzervativní orientaci spor kolem školy před několika lety vyšel na veřejnost. "Děkan Jaroslav Polc fakultu pod kontrolou neměl a nemá," konstatoval ve čtvrtek Herman.

Odejmutí akreditací znamená, že nebude možné poskytovat na provoz fakulty prostředky ze státního rozpočtu, škola nebude moci udělovat diplomy a konat zkoušky. Pro studenty se budou hledat odpovídající možnosti dostudování.

Rektor požádal ministerstvo, aby na něj převedlo kompetence samosprávných orgánů fakulty, letos v dubnu. Jeho cílem je fakulta moderní, budovaná tak, jak univerzita. Mimo jiné toho chce dosáhnout posílením pedagogického sboru a změnou principů přijímacího řízení. Fakulta totiž do prezenčního studia dosud přijímala jen kandidáty kněžství.

Přečtěte si související články uvádějící další aktuální informace o KTF UK:

Směřování fakulty podle všeho nadále ovlivňuje Wolf

Katolická fakulta UK stojí na prahu svého možného zrušení