V mešitách, na ulicích a u přátel včera většina muslimů začala slavit svátek íd al-fitr, který následuje po skončení postního měsíce ramadánu.

Ranní modlitby v Teheránu se podle zvyklostí zúčastnili nejvyšší představitelé státu, na kábulských ulicích bylo veselo a byla slyšet střelba do vzduchu. Do mešit mířily i ženy obklopené rodinami a vládla všeobecně dobrá nálada. Indonéský ministr spravedlnosti u příležitosti svátku vyhlásil amnestii pro 1510 vězňů, 30.000 dalších bude trest zmírněn.

"Nemůže to být lepší. Už nám nikdo nepředpisuje, jak máme žít. To je pravá svoboda, kterou potřebují všichni na této planetě," řekl kábulský policista Hak Dad. Na kábulských ulicích se dnes objevilo mnoho žen bez burek zakrývajících tvář. Jako ostatní muslimové i Afghánci navštěvovali příbuzné a přátele, obdarovávali se vzájemně sladkostmi a dárky. Děti mají po celý třídenní svátek íd al-fitr volno a nemusejí do škol.

Íd al-fitr je podle mnohých Kábulanů po pádu Talibanu zas to, co má být - veselý svátek plný radosti, jídla a přátelských setkání. Mnoho mužů se v ulicích města objevilo v západních šatech. "Už nejsme v kleci. Už nehrozí, že vás z ničeho nic někdo potrestá za to, že posloucháte hudbu nebo že nejste oblečen podle předpisu," řekl jedna z nakupujících žen.

V Kábulu se včera také hodně debatovalo o budoucnosti a většinou zaznívaly hlasy, že prozatímní vláda by měla nechat lidi dodržovat náboženské svátky a rituály. "Nepřejeme si žádný extremismus, ale nehodláme žít západním způsobem. Vláda si může zajistit podporu lidských srdcí jen tehdy, když nebude přestupovat dané hranice," tvrdil prodavač automobilů.

Méně radostné byly oslavy na východě země, kde neustávají boje proti zbytkům sítě Al-Káida. K modlitbám sestoupili z hor zaprášení a unavení bojovníci, kteří opřeli samopaly o stěny mešit, kam se přišli pomodlit. "Je nám smutno, stále se bojuje a nevíme, kdy to skončí," řekl jeden z nich.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí při modlitbě vyzval íránské muslimy, aby podpořili boj Palestinců a pomohli je k němu vyzbrojit. Afghánské představitele požádal, aby nedopustili vměšování cizinců do záležitostí své země. Írán podporoval boje Severního spojenectví proti Talibanu, ale nesouhlasí s vysláním mezinárodních sil do Afghánistánu.

V poselství vydaném u příležitosti svátku odsoudili saúdský král Fahd a korunní princ Abdalláh Izrael za "brutální" postup vůči Palestincům a za okupaci arabské země. "Království Saúdské Arábie vyzývá světovou veřejnost, aby zastavila brutální izraelskou agresi proti bezbranným Palestincům," praví se v poselství, které v televizi přečetl ministr informací Fuád bin Abdas Salám Farísí.

V indickém muslimském státě Džammú a Kašmír se lidé na íd al- fitr teprve připravují a slavit ho začnou až dnes v pondělí. V letní metropoli státu, Šrínagaru, dnes panovala zvýšená bezpečnostní opatření a silně ozbrojení vojáci se pohybovali mezi nakupujícími na tržištích. Zvýšená bezpečnostní opatření panují v Džammú a Kašmíru po čtvrtečním atentátu na federální parlament v Dillí. Útok je připisován separatistům bojujícím za nezávislost indické části Kašmíru nebo za její připojení k muslimskému Pákistánu. Indická tajná služba se obává, že by separatisté mohli udeřit i o íd al-fitru.