Papež Jan Pavel II. včera podepsal dekrety, jimiž se otevírá cesta ke svatořečení zakladatele katolické organizace Opus Dei, španělského duchovního Josého Maríi Escrivy de Balaguer. Obdobné dokumenty podepsal papež i v případě italského kapucína Pia da Petralciny a mexického indiána Juana Diega. Průvodní dokumentace konstatuje, že všechny nezbytné náležitosti, jak je proces kanonizace vyžaduje, byly splněny, píše agentura AFP.

Jde především o uznání zázraku, který je přičítán zásahu kanonizovaných. O termínu svatořečení rozhodne papež v nejbližší budoucnosti. Nelze vyloučit, že všichni tři kandidáti budou svatořečeni v rámci společné ceremonie.

Abbé Escrivá de Balaguer, ordinář ze severošpanělského Barbastra, založil konzervativní hnutí Opus Dei (Boží dílo) v roce 1928, blahořečen byl před devíti lety. Opus Dei, zdůrazňující myšlenku duchovního rozměru v každodenním životě, je podle AFP považován za nejmocnější katolickou lobbystickou organizaci, sdružující elitu věřících. Má na celém světě asi 80.000 členů.

Otec Pius, který má zejména v Itálii tisíce stoupenců, proslul stigmaty. Je známý tím, že zhruba od svých třiceti let až do smrti v roce 1968, kdy mu bylo 81 let, měl na těle otevřené krvácející rány podobné Kristovým zraněním na kříži. Celý život ho zkoumali odborníci i církevní autority, ale vysvětlení pro tento jev se nalézt nepodařilo. Mnoho lidí přisuzovalo kapucínovi dar léčit, číst myšlenky a předvídat budoucnost. Otec Pius byl blahořečen v roce 1999.

Mexičan Juan Diego údajně v roce 1531 v místech, kde je dnes předměstí mexické metropole, spatřil třikrát Panny Marii. Jeho přímluvě se přičítá údajně zázračné uzdravení těžce zraněného Mexičana v roce 1990.

Podklady pro svatořečení připravila vatikánská Kongregace pro otázky svatořečení. Pokud k tomu dojde, své stanovisko kongregac předá ve formě doporučení papeži, kterému přísluší konečné rozhodnutí.

Jestliže papež návrhy přijme, ceremonii svatořečení už nic nebrání. Svatořečení nynějších tří kandidátů se dá očekávat zřejmě v příštím roce.

Za Jana Pavla II. bylo už svatořečeno 456 a blahořečeno 1267 lidí, zatímco v celých předcházejících dějinách katolické církve bylo za svaté prohlášeno 300 a za blahoslavené 1310 lidí, píše agentura AP.