Vatikán vydal pro římskokatolickou církev na celém světě nové směrnice, jež se zaobírají nakládáním s kněžími, kteří se dopustí pedofilie. Tito duchovní by podle nových pravidel měli stanout před tajným církevním tribunálem a pokud bude prokázána jejich vina, mohli by být zbaveni kněžské funkce a vyloučeni z lůna církve. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na vatikánské zdroje.

V posledních letech otřásla římskokatolickou církví v souvislosti s pedofilií řada skandálů. Vatikán, znepokojený těmito problémy, vydal loni dva dokumenty, v nichž Jan Pavel II. oprávnil vatikánskou Kongregaci pro doktrínu víru k vydání směrnice pro postup v takových případech. Kardinál Joseph Ratzinger, prefekt Kongregace, rozeslal dopis biskupům a představitelům náboženských řádů, v němž vyjádřil stanovisko Vatikánu.

"Doufáme, že těmto závažným zločinům bude zamezeno, ale především, že posvátnost kléru a víry bude ochráněna nezbytnými sankcemi a pastorální péčí biskupů a dalších odpovědných osob," praví se v dopise.

Pokud se některý biskup nebo představitel řádu dozví byť jen o náznaku pedofilie, musí podle Ratzingera zahájit vyšetřování případu a informovat Kongregaci v Římě. Na šetření případu by se měl podílet místní církevní tribunál, který bude podávat zprávy do Vatikánu. Celý postup bude podléhat církevnímu utajení.

Dopis se ale nezmiňuje o tom, zda by měl biskup informovat příslušné civilní úřady, pokud bude dotyčný kněz vinen.

Loni v září odsoudil například francouzský soud římskokatolického biskupa na tři měsíce podmíněně za to, že neupozornil policii na zneužívání dětí jedním knězem v jeho diecézi.

Kongregace, která v moderní době nahradila dřívější inkvizici a která se zabývá otázkami víry a morálky, považuje pedofilní činy kněžích za vážnou urážku církve.