Podstatné změny v systému výuky nebo zánik čekají Katolickou teologickou fakultu v Praze. Před studenty fakulty to dnes řekl rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. On i kardinál Miloslav Vlk zdůrazňovali, že fakulta se musí daleko více otevřít veřejnosti a zvýšit úroveň výuky.

Wilhelm se snažil studenty přesvědčit, že jeho počínání nemá škole uškodit, ale naopak zvýšit její úroveň a zmodernizovat ji.

Škole hrozí, že jí ministerstvo školství odejme akreditace k některým výukovým programům, takže nebude smět dále je vyučovat.

"Když tak ministerstvo rozhodne, já jsem nenašel způsob, jak by v této situaci mohla fakulta existovat dál," varoval Wilhelm. Na něj už byly převedeny kompetence k řízení školy, kterou kvůli izolovanosti řadu let kritizovaly církevní kruhy i univerzita.

Ministerstvo musí rozhodnout do 12. dubna, a podle rektora tedy není mnoho času k tomu přesvědčit úředníky, že situace na škole se změnila a akreditaci není nutné jí odebrat. Řekl, že nutné bude změnit přijímací systém a fakultu víc otevřít veřejnosti. Je třeba připravit nové materiály pro akreditační řád a rozšířit řady kvalifikovaných pedagogů.

Fakultě chybí i akademický senát a statut fakulty, jehož součástí je i volební a jednací řád školy. Wilhelm nastínil plán, jak chybějící statut vypracovat a přijmout v proceduře, která zahrnuje i schválení Kongregací pro katolickou výchovu z Říma.

Na modernizaci školy se má podle Wilhelma podílet i někdejší rektor německé Katolické univerzity v Eichstättu, pražský rodák Mikuláš Lobkowicz. Činnost ve škole má zahájit 19. či 20. ledna.

Rektor apeloval na studenty, aby se na přestavbě fakulty podíleli. Varoval, že nebude tolerovat ty, kteří budou chtít změnám bránit. V následné diskusi zazněly několikrát obavy ze změn věrouky, kardinál však studenty uklidňoval, že toho se nemusí obávat. Ubezpečil je, že Wilhelm nepodniká kroky vůči fakultě na svou pěst, ale konzultuje je se zástupci církve.