Pana Celého neznám, a oceňuji, že se po 6 letech poprvé, i když takto, hlásí k vysílání Proglasu. Pokud bychom dostali od posluchačů nebo od pana Celého zadání, které jsme nesplnili, mohli bychom to nazvat selháním.

Hromada mincí

Foto: Corbis

Bystrý posluchač Proglasu pochopil, že pořad z pátku 8. února, který má pan Celý na mysli, je pořad KOMPLEMENTÁRNÍ k pořadu TV Nova. Záměrně tedy žádný kulatý stůl, ale pořad, doplňující informace druhé strany. Pro ty, kdo televizní pořad neviděli, posloužilo k vyvážení 7 (slovy sedm) podstatných úryvků z televizního pořadu.

Kdo neprohlédl záměr Novy být zajímavá stůj co stůj po prvním, mohl tak učinit po druhém jejím příspěvku v úterý 19. února:

Šestiminutový (mimořádně krátký) popis kauzy obsahoval polovinu záběrů z minula, dále krátké pohledy na několik materiálů, záběry telefonujícího redaktora, odpovědi účastníků konfliktu, slovo právníka. Pořad mimořádně prázdný (za takový scénář bych redaktorovi nedal ani korunu), s jedinou vypozorovatelnou novinkou: Lže, protože si myslí, že církev je všemocná. Říká, že se omluvil (Jan Graubner v listu věřícím) a přitom se neomluvil (Jaroslav Grmolec na kameru).

Co je zneklidňující?
1. Pokus vnést nesoulad (představa kardinála, který nutí arcibiskupa k předstoupení před redaktory Novy, je úsměvná) mezi biskupy,
2. Praktikovaná presumpce viny toho, kdo odmítne předstoupit před kameru Novy (to na tom něco bude, když to odmítá).
3. Opomenutí konstatování, zejména ve druhém příspěvku, že nenastala škoda (výběr z banky vrácen i s úroky).

Přidám zarážející nezájem investigativního žurnalisty o skutečnost, že Vereinsbank vyplatí peníze někomu, kdo nemá podpisové právo (jak krásné téma na někdy příště...)

Zlatým hřebem pořadu je věta o tom, že to vše proto, že si arcibiskup myslí, že církev na Moravě je všemocná. Laičtí účastnící sporu jsou zdůrazňováni jako dobří katolíci - věta tedy uráží i je, tedy nás všechny. Nebo bereme model Novy, že církev jsou biskupové?

Ptám se: Je nějaký způsob, kterým by nebyl spojen ten, kdo vysloví slovo na obranu arcibiskupa Jana, s "podstrojováním" hierarchii?

Berme prosím rozum do hrsti, buďme trpěliví. Postní doba je k tomu náramně vhodná.

Autor je ředitelem Radia Proglas

Související zprávy a články:

Co se mi nelíbilo na jednání arcibiskupa Graubnera
Celý: Graubnerův list je lživý a zbabělý
Právní rozbor některých aspektů kauzy vinnařských sklepů 
Z bílého, černé!
Kněží prý schvalovali Grmolcův postup proti arcibiskupovi Graubnerovi
Arcibiskup Graubner odmítá obvinění z podvodu, kněží mají číst věřícím dopis
Arcibiskup Graubner ke kauze vinných sklepů
Graubner čelí obvinění z vytunelování vinařské firmy