Praha, 1. března 2002 - Plakáty s mottem "Potrat všechno změní" budou po celý měsíc březen v celorepublikové kampani připomínkou pošlapávání základního lidského práva, práva na život. Hnutí Pro život ČR (HPŽ ČR) se tímto způsobem připojuje k úsilí o obnovu vědomí lidské důstojnosti v naší zemi u příležitosti 25. března, Dne nenarozených dětí, vyhlášeného za podpory řady neziskových organizací.

S fotografií dětské postýlky, v níž je místo dítěte položena červená růže, se budou lidé denně setkávat v prostředcích městské hromadné dopravy větších měst naší republiky a díky stovkám dobrovolníků i na vývěskách, kolejích, ordinacích a jiných veřejných místech. Cílem kampaně je probuzení svědomí nejen té části společnosti, která umělé potraty tiše toleruje, ale především těch, kteří toto zabíjení nevinných a zraňování žen legálně a se ziskem denně provádějí.

Motto "Potrat všechno změní" volně navazuje na apel loňské informační kampaně "Matkám pomoc, dětem život, veřejnosti pravdu". Vyjadřuje jeden z hlavních cílů HPŽ ČR, reprezentovaný dobrovolníky, angažujícími se ve prospěch skutečné "svobodné volby" - volby života. Česká republika se tímto připojuje k mezinárodnímu úsilí o obnovení pravé úcty k důstojnosti jedince, které se stává v posledních letech patrným ve státech EU i USA.

"Víme, že některým proudům v naší společnosti není naše činnost sympatická. Bylo by však zcela nepřijatelné a navíc zbabělé nechat se nést proudem, což se stává pouze mrtvým rybám, jak praví známé úsloví," říká Zdeňka Rybová, viceprezidentka HPŽ ČR a dodává: "Veškeré naše úsilí vyvíjíme s vědomím, že se naše společnost touží stát třeba právě v rámci Evropské unie skutečně kultivovaným společenstvím lidí, kteří nevyřazují ze svého středu ty, jenž nevyhovují představě ideálního člověka: lidi staré, vážně nemocné či postižené, jiné barvy pleti, etnika či pohlaví nebo počaté dosud nenarozené děti. Tuto touhu chceme intenzivně podporovat a naše březnová informační kampaň je dílčím výsledkem této naší konkrétně zaměřené práce."

Informační kampaň ke Dni nenarozených dětí se rozběhne 1. března a pomůže společnost připravit na další aktivní připomínku zla umělého potratu: Pochod pro život, který vyjde 23. března ve 14 hodin z Týnského chrámu směrem na Václavské náměstí v Praze, kde bude pro účastníky připraven krátký happening.

Hnutí Pro život ČR je neziskovým občanským sdružením s cílem šířit a prosazovat úctu k lidskému životu od početí do přirozené smrti, především k životu nenarozených dětí, starých, postižených a nevyléčitelně nemocných lidí, podporovat rodinu a šířit vědecké poznatky o souvisejících věcech.

Další informace:
Hnutí Pro život ČR, Zdeňka Rybová, Hlubočepská 85/64, 152 00 Praha 5,
tel.: 0604-959252, info@prolife.cz, http://potrat.prolife.cz