V deníku Právo se ministr kultury Dostál vyjádřil, že strategie Katolické církve spočívá v nevybíravých útocích na jeho osobu, obvinil církev ze značné kolaborace s komunisty, vytkl zasvěcení církve národa Panně Marii a též poukázal na "arogantní dopis" od arcibiskupa Graubnera. Církev se prý s ministersvem nechce dohodnout.

V pondělním vydání (18.3.) deníku Právo, na straně 5, v rubrice: Publicistika v článku nazvaném Ustupovat už není kam se vyjádřil ministr kultury České republiky Pavel Dostál (ČSSD) k jednáním mezi Katolickou církví a státem.

Hned v prvním odstavci poukázal ministr na údajnou strategii představitelů církve činěnou skrze nevybíravé útoky na ministerstvo a na jeho osobu: "Napětí mezi vládou České republiky a katolickou církví, projevující se v poslední době obzvláště nevybíravými útoky na ministerstvo kultury a také na mě osobně, je bohužel jen pokračováním strategie některých představitelů této církve. Spočívá v démonizaci těch, kteří odmítají představy o jejím výsadním postavení v české společnosti."

Dále ministr čtenářům připomněl, že naše společnost odmítla tzv. "polský model katolického státu": "Na začátku tohoto sporu je ovšem hluboká frustrace z toho, že se po listopadu 1989 nenaplnila mocenská očekávání katolické církve v podobě získání zásadního vlivu ve společnosti. Ačkoli se církvím dostalo na straně jedné zcela oprávněně svobod maximálních, česká společnost jednoznačně na straně druhé odmítla tzv. polský model katolického státu."

Ministr připustil provinění komunistického režimu proti církvím: "Nepochybně je pravda, že komunistický režim se vůči církvím provinil mírou vrchovatou, z čehož nutně vyplynula oprávněná nedůvěra církví vůči státu, která se ale bohužel přenesla i do polistopadových dob. Důležité ovšem je, že křivdy se po osmačtyřicátém roce děly celoplošně a postihly všechny vrstvy společnosti."

Dále ale výhradně Katolické církvi připomíná její "značnou kolaboraci" s komunistickým režimem: "Katolická církev se bohužel ale po listopadu 1989 stylizovala do role jakési zvláštní oběti komunistické zvůle a naprosto zapomněla, že také její část s komunisty kolaborovala. A to značně. Občanská a lidská statečnost bývalého disidenta a dnešního biskupa Václava Malého či opoziční činnost a následné kriminály Václava Bendy nebyly v žádném případě standardním postojem katolické církve."

Církev podle Dostála promarnila svou příležitost ve společnosti díky svému zaměření na majetek, dále ignorovala protestantskou tradici a to, že věřící nepotřebují žádnou církev jako prostředníka mezi nim a Bohem: "Katolická církev podle mého názoru promarnila po listopadu 1989 svou příležitost zaujmout v české společnosti postavení mravní autority mimo jiné také proto, že se zaměřila hlavně na získání majetku a zcela ignorovala protestantskou tradici českého národa, stejně tak jako specificky českou skutečnost, že velká část věřících prostě nepotřebuje žádnou církev jako prostředníka mezi nimi a Bohem."

Dostálovi se též nelíbí zasvěcení národa Panně Marii. Na to prý katolíci nemají právo: "Zasvěcovat národ (který nikdy nevyznával "mariánský kult") Panně Marii byl akt zcela nešťastný, neboť národ není vlastnictvím nikoho, a tak ho ani katolíci prostě nemají právo komukoli zasvěcovat."

Ministr též zdůraznil svou otevřenost k dialogu: "Navzdory uvedenému, anebo snad právě proto jsem se po svém nástupu do funkce ministra nesnažil řešit problémy silově, ale prostřednictvím diskuse. A právě proto vznikla vládní komise, která se měla zabývat otázkou vztahu státu a církví. Byl jsem ochoten v mnohém ustoupit a také jsem neustále ustupoval."

Na závěr svého názoru Dostál uvedl, že mu poslal arcibiskup Graubner "arogantní dopis plný urážek a výhružek". Je to prý typická ukázka jednání Katolické církve za posledních deset let se státními orgány: "Nedávno jsem dostal od předsedy České biskupské konference arcibiskupa Graubnera arogantní dopis plný osobních urážek a výhrůžek. A to navzdory tomu, že pár dnů předtím jsme se sešli a dohodli se, že ačkoli mám na projednávaný problém rozdílný názor, nebudeme z toho vyvozovat žádné závěry a počkáme na rozhodnutí soudu. Jde bohužel o typický příklad způsobů, kterých katolická církev zásadně již po deset roků používá při jednání se státními orgány.

Podle Dostála se je to všechno kvůli tomu, že se církev nechce dohodnout: "Myslím, že to dělá proto, že se prostě dohodnout nechce."

Celé vyjádření ministra Dostála je zveřejněno na Diskuzích ChristNet.eu