Mnozí čeští křesťané společně s židy vyjádřili v peticích podporu státu Izrael v jeho boji proti terrorismu. Na obhajobu Palestinců zvedli svůj hlas především čeští muslimové. Podívejme se proto na situaci očima palestinských křesťanů, pohled, jenž nebyl, dle mého názoru, dostatečně jasně (pokud vůbec) předložen české veřejnosti.

V pondělí 8.4. byl obklíčen a obstřelován kostel Narození Páně, kde přibližně 250 Palestinců, z nichž někteří byli ozbrojení, hledalo útočiště. Izraelské zdroje uvedly, že Palestinci vzali řádově bratry a sestry jako rukojmí a izraelská armáda proto basiliku obklíčila.

Jeruzalémský katolický patriarcha Michelem Sabbah se spolu s dalšími pokusil pokojně vejít do Betléma a projevit tak solidaritu s obyvateli. Izraelští vojáci jej však zadrželi a vrátili zpět. Zúčastnění se tedy pomodlili za mír a přečetli evangelium o narození Páně v arabštině, angličtině a italštině. Také bylo přečteno prohlášení "Mír nelze získat válkou," kde mimo jiné stojí: "Odmítáme prolévání krve, izraelské i palestinské. Betlém už nesmí být místem války".

Otec Magdi al-Siryani sloužící v betlémském kostele Panny Marie Fatimské, jež poskytuje útočiště uprchlíkům, prohlásil v rozhovoru pro britský Tablet: "Bojíme se k smrti. Než přišli izraelští vojáci do Betléma, byli v Ramallah, a každý ví, co tam udělali. Kostel Narození Páně nepatří mně. Je to dům Boží a chlouba Betléma. Palestinci, křesťané i muslimové jej sdíleli po staletí. Tento kostel má zvláštní místo v našich srdcích. Skutečnost, že tito lidé, převážně civilní obyvatelé, se utekli do kostela, je poselství světu: nikdo nás nebrání, ani Spojené státy ani OSN ani Velká Británie. Kam se máme utéci? Kostel je jediné místo, které nás může ochránit. Kdyby nějaký izraelský zraněný voják přišel do kostela, chránili bychom ho." Dotázán na požár u kostela, otec Magdi řekl, že izraelská verze byla nepravdivá: "Někteří z těch, kteří se utekli do kostela, bojovali. Když však vstoupili dovnitř, přestali střílet." A dodal: "Otec Ibrahim Faltas, františkánský kněz, byl zastřelen, když se pokoušel otevřít okno. Střílel? Samozřejmě že ne. Izraelští vojáci se snaží zabít každého, kdo se ukrývá v kostele."

Papežská universita v Betlémě je taktéž ve svízelné situaci. Potom co izraelská armáda rozstřílela nově vybudované prostory pro vyučování, universita je uzavřena. Přesto v ní zůstalo dvanáct řeholníků řádu bratří La Salle (osm Američanů, tři Břitove a jeden Palestinec). Z oken mohou sledovat hrůzy z obléhání místa, kde se narodil Ježíš Kristus: řecká orthodoxni kaple byla zachvácena požárem z izraelské palby. Dvacetitříletý Khaled Abú Siam, jenž se snažil požár uhasit byl zabit výstřelem do hlavy - podobně jako zvoník Samir Salman.

Lutheránský biskup Dr. Munib A. Younan hovoří (po řádění izraelské armády v Ramallahu): "Zdá se, že se nejedná o boj proti terrorismu. Spíše to vypadá jako válka proti naději a budoucnosti palestinského lidu. Žádáme o ochranu všech institucí [tj. škol, nemocnic, kostelů a mešit] jež dávají Palestincům naději." Dr Joaquin Navarro-Valls, tiskový mluvčí Svatého stolce vyložil postoj Vatikánu k situaci ve Svaté zemi:

  • (1) Svatý stolec jednoznačně odsuzuje terorismus.
  • 2) Svatý stolec hluboce lituje nespravedlivých podmínek a pokoření, jež musí obyvatelé okupovaných palestinských oblasti snášet.
  • (3) Obě strany jsou vyzvány k dodržování rezoluce OSN a k respektu principu přiměřenosti v používání legitimních prostředků obrany.

(Výše uvedené údaje jsou čerpány ze zdrojů Al-Bushra - americké arabské katolické komunity, www.al-bushra.org)