Profesor Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Václav Wolf se odvolal proti rozhodnutí kardinála Miloslava Vlka, jenž mu odňal kanonickou misi, tedy oficiální pověření vyučovat teologii a jménem katolické církve formovat studenty, zejména kandidáty kněžství.

"Stále učím jménem katolické církve, protože mám vyšší pověření přímo z Říma, které jsem obdržel, když jsem byl jmenován v roce 1990 profesorem," řekl včera Wolf ČTK.

Církevní zdroje však uvádějí, že za rozhodnutím Miloslava Vlka stojí všichni čeští katoličtí biskupové a že neexistují důvody, pro které by tento krok, učiněný 6. května, bylo nutné měnit. Kardinál je na rozdíl od Wolfa přesvědčen, že podané odvolání nemá odkladný účinek. Odnětí kanonické mise se podle církve souhlasu Říma s Wolfovou profesurou nedotýká.

Již v minulých letech dostal prof. Wolf napomenutí pro své chování a postoje, které neodpovídaly tomu profilu učitele, který vyžaduje církevní dokument "Sapientia Christiana", jímž se řídí katolické teologické fakulty na celém světě.

Koncem minulého roku nebyla ministerstvem školství udělena nová akreditace pražské KTF pro šest studijních programů (dva magisterské a čtyři doktorské). Zároveň byly omezeny některé kompetence akademických orgánů; z tohoto důvodu byl jmenován prozatímním správcem rektor Karlovy univerzity prof.Ing. Ivan Wilhelm, CSc.

Vědecká rada KTF UK na svém březnovém zasedání zhodnotila současnou situaci a označila jmenovitě osoby, které tuto situaci v minulosti zavinily a ohrozily tak existenci nejstarší dosud existující teologické fakulty ve střední Evropě. Na prvním místě byl mezi nimi jmenován prof. Václav Wolf, který se od r. 1990 až do nedávné minulosti v různých funkcích, též jako děkan, přímo i nepřímo podílel na vedení fakulty.

"Odvolání jsem podal kardinálu Vlkovi; když rozhodnutí nezruší, odvolám se ke Kongregaci pro katolickou výchovu do Říma. A třetí odvolací instancí je podle kanonického práva nejvyšší církevní soud," řekl dnes profesor Wolf.

Wolf čelil několik let výtkám z konzervatismu a izolování fakulty. Jeho postoje a chování neodpovídaly podle České biskupské konference profilu učitele, který vyžadují oficiální církevní dokumenty.

Mluvčí biskupů Daniel Herman na dotaz ČTK včera uvedl, že se pro Wolfa dají ze strany univerzity očekávat ještě pracovně- právní důsledky církevního rozhodnutí. Mluvčí univerzity Václav Hájek však ČTK řekl, že rektor Ivan Wilhelm dosud oficiálně o odnětí církevního pověření profesoru Wolfovi neví. Stanovisko proto zaujme až potom.

Kněz Wolf podle církve zůstává děkanem kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě a správcem tohoto chrámu.

Na obsahu článku se spolupodílelo TS ČBK a agentura ČTK