Ke kritice olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a jeho mši na norimberském shromáždění sudetoněmeckého landsmanšaftu se přidal i náměstek českého ministra zahraničí Rudolf Jindrák.

"Já bych možná odkázal na vyjádření premiéra (Miloše Zemana)," řekl dnes Jindrák na otázku ČTK, co si o Graubnerově účasti myslí. Zeman již ve čtvrtek řekl, že Graubner cestou do Sudet "přilévá olej do ohně".

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse byla Graubnerova mše nešťastná. "Bylo to docela nešťastné, protože atmosféra vyžaduje, aby česká reprezentace postupovala jednotně," uvedl Gross.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Miroslav Grebeníček včera v televizi Prima kritizoval lidovce za to, že se mší souhlasí.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda se ale od Graubnerovy mše distancoval: "Církev a strana jsou odlišné organizace a my nemůžeme jeho cestu nijak hodnotit."

"Jestliže se KDU-ČSL ústy svého místopředsedy, případně ústy jednoho ze svých senátorů v podstatě ztotožňuje, to je pro mne neakceptovatelné," uvedl však Grebeníček.

Měl zřejmě na mysli výroky senátora a místopředsedy KDU-ČSL Milana Šimonovského, který v rozhovoru pro Haló noviny řekl, že zpochybňování dekretů prezidenta Edvarda Beneše nemá s celebrováním mše nic společného. V televizi Nova zase Šimonovský prohlásil, že "úkolem katolické církve všude na světě je tvořit mosty mezi nepřáteli".

Místopředseda KSČM Miroslav Ransdorf v televizi Nova také naznačil, že pokud by se příštím německým kancléřem stal Edmund Stoiber a v české vládě usedli lidovci, mohlo by to ohrozit české národní zájmy. Svoboda označil výroky komunistů za nehoráznost a účelovou kampaň.

Gross byl s reakcí na adresu lidovců opatrnější. Naznačil ale, že pokud budou lidovci chtít jednat o vstupu do příští vlády, budou muset své postoje k sudetoněmeckým otázkám vyjasnit.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner včera v Norimberku odmítl kritiku českých politiků na adresu jeho účasti při mši sloužené na sudetoněmeckém srazu. Myslí naopak, že je to signál k budování lepšího soužití. Návštěva se plánovala daleko dříve, než došlo "k nedorozuměním a ostrým vyjadřováním na obou stranách", upozornil Graubner při setkání s novináři na verbální přestřelky mezi českými a německými politiky v minulých měsících.

Na obsahu tohoto článku se spolupodílela agentura ČTK