Bratr Jozef Daniel Pravda, kněz jediné farnosti v Azerbajdžánu, zdůrazňuje důležitost papežovy návštěvy v zemi, kde je méně než 200 katolíků. Informují agentury Zenit a Avvenire.

Bratr Pravda, slovenský Salesián je v Baku odpovědný za "Missio sui juris." Na časté otázky týkající se papežovy návštěvy vytrvale odpovídá, že "pokud se na ni podíváme očima víry, představuje vrchol papežovy misionářské aktivity."

"Nejezdí jen tam, kde jsou masy věřících, jako například v Brazílii nebo USA. Přijíždí i na místa, kde je katolíků pouze několik desítek, aby posílil jejich víru, a aby před světem svědčil o tom, že žádné místo na Zemi není vzdálené božímu milosrdenství," řekl Pravda.

"Tato návštěva je mistrovským dílem Ducha. A fakt, že ji Jan Pavel II. podniká na pokraji svých sil, sužován vysokým věkem a nemocí, je impozantním důkazem svatosti," prohlásil kněz.

Bratr Pravda přijel do Azerbajdžánu na podzim roku 2000 po té, co mnoho let pracoval na Sibiři. V Azerbajdžánu se mu však příliš vlídného přijetí nedostalo.

"Měli jsme mnoho problémů, žádnou budovu, kromě toho neustálou nejistotu i z hlediska azerbajdžánského práva. Musel jsem každý měsíc žádat o povolení k pobytu - to však dorazilo vždy pozdě. Byl jsem vlastně nelegální imigrant."

Situace se změnila v létě roku 2001, kdy byl novým vládním zmocněncem pro náboženské záležitosti jmenován Rafik Aliev. Ten pro náboženské komunity zavedl jistější právní řád a urychlil přípravy papežovy návštěvy.

"Místní Ortodoxní církev nám papežovu návštěvu také pomohla uskutečnit. Spolupráce s ní probíhala a stále probíhá v naprostém souladu. Dokonce jsme zapojili i hlavního Šejka muslimské komunity," řekl bratr Pravda viditelně potěšen.

Pravda nyní hledí do budoucnosti s velkou důvěrou a optimismem. Jakožto Salesián je stále v jednom kole: provozuje jídelnu pro chudé a centrum odborného vzdělávání mládeže, které je v této zemi s velmi nízkou úrovní školství obzvláště potřebné.

"Zákon nám zakazuje misionářskou činnost. Na náš kostel se ale obrací stále více lidí. A já přece nezavřu dveře před nosem tomu, kdo klepe," řekl kněz, kterého by ani ve snu nenapadlo, že ve své farnůstce na pomezí Evropy a Asie jednou přivítá papeže.