Druhá část rozhovoru o zákulisí Celostátního setkání mládeže, lahůdkách a novinkách v jeho programu, o duchovním povolání či o seznamování se na něm. O tom všem Magazín ChristNet.eu otevřeně diskutoval v rozhovoru s P. Jendou Balíkem.

TZ: Mnozí účastníci odkládají své přihlášení na poslední chvíli. Ale kdyby se chtěl někdo už nyní přihlásit, kam se má obrátit?

P.Balík: Rád bych poprosil všechny mladé, aby se přihlašovali co nejdříve. Přihlášky má k dispozici každé diecézní centrum pro mládež a nebo je možné najít přihlášku na www.signaly.cz. Každý musí přihlášku podepsat a pak poslat na své diecézní centrum pro mládež. Po přihlášení dostane domů dopis se všemi podrobnostmi, včetně údajů o ubytování.

TZ: Co když někomu se to nyní někomu nehodí, ale v srpnu se ukáže, že by mohl přijet. Dá se přihlásit ještě na místě? Jste mu schopni zajistit případně nocleh a stravu?

P.Balík: Pro organizátory jsou s takovýmto přístupem spojeny komplikace, ale připraveni samozřejmě budeme. Takže i ten, který se rozhodne na poslední chvíli, může přijet. Ve Žďáru si zajde na „centrální recepci“ a všechny formality s přihlášením, placením, ubytováním a stravou se vyřídí až na místě.

TZ: Celostátním setkáním bylo v minulosti mnohokrát vyčítáno, že nemotivují lidi k duchovním povoláním. Vzali jste si i tyto poznámky k srdci, když jste setkání připravovali?

P.Balík: Tak to nevím, kdo tento nedostatek vyčítal. Vím, že tomu je právě naopak. Své tvrzení bych mohl dokladovat na mnoha mladých, kteří právě na takovýchto velkých setkáním uslyšeli pozvání Pána a nebo dostali odvahu za hlasem našeho Mistra jít. V souvislosti s tím bych rád zdůraznil, že zaseté seménko je vždy křehké. Tím mám na mysli to, že ne každý, kdo se na cestu zasvěcení Bohu vydá, již tuto cestu neopustí. Na velkých setkáních se hodnota zasvěceného povolání ukazuje v té nejkrásnější podobě. Ptejme se však, jaká je celková atmosféra v naší církvi a zda napomáhá rozvoji duchovních povolání. Jistě, na mladé působí mnoho vlivů, ale domnívám se, že jako církev málo pozitivně ukazujeme drahocennost volby celibátu, že málo zdůrazňujeme důležitost kontemplace, že si málo vážíme hodnoty zasvěcení Bohu, atd. Není pak divu, že mnohá zasetá seménka nevzklíčí. Nechci se ale vyhnou otázce, co jsme pro motivaci k duchovnímu povolání udělali ve Žďáru. Jistě budou různé diskusní skupinky zaměřené tímto směrem, ale především spoléhám na to, že tam, kde církev žije ve své kráse, tam má Bůh snadnou cestu do srdce mladých lidí. A Bůh si své vyvolené najde.

TZ: Zlí jazykové tvrdí, že jsou tyto akce především místem k dobrému seznámení se. Co na to říkáš?

P.Balík: Pokud během setkání dojde i k navázání známostí, tak mi to připadá zcela normální a budu za to rád. Mluvíme přece i o povolání k manželství. A na takovémto setkání má mladý, toužící po manželství, možnost poznat mnoho, sobě podobných, věřících mladých. A tak budu jen rád, když za čas budeme oddávat mladé lidi, kteří budou brát manželství vážně, v čistě prožité známosti se na něj připraví a řeknou, že se seznámili ve Žďáru. Dobré rodiny, otevřené přijmout více dětí, jsou pro církev i pro společnost velkou nadějí.

TZ: Co dodat? Asi jsme už vše řekli…

P.Balík: Ještě bych rád na závěr pro každého čtenáře připojil dvě prosby.
Ta první se týká modlitby. Aby 3. celostátní setkání mládeže ve Žďáru bylo opravdovou událostí církve a hlubokou zkušeností víry, je potřeba hodně sepnutých rukou. Proto vás všechny prosím, modlete se za požehnání, ochranu a hojné duchovní plody setkání a také o dar příhodného počasí.
A druhá prosba. Každého prosím, aby zval mladé ze svého okolí na toto setkání. Proč? Bylo by škoda, kdyby někdo z mladých na setkání nejel jen proto, že o něm nevěděl. A je stále mnoho mladých, kteří do kostela přichází, ale o setkání nevědí.

TZ: Děkuji za rozhovor

P. Jan Balík (Jenda)– je ředitelem Sekce pro mládež České biskupské konference

První část rozhovoru čtěte zde

odpovědný redaktor: Milan Kovář