Duchovní vůdce Tibetu dalajláma se včera ráno setkal s prezidentem Václavem Havlem. V jeho soukromé vile na pražské Ořechovce společně asi hodinu meditovali, řekl ČTK Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

"Dalajláma předal prezidentovi dar - sošku ve skříňce z červeného sametu," dodal. Havel mu na oplátku věnoval olejový obraz s dalajlámovým portrétem. "Pak tradičně dalajláma přehodil prezidentovi přes ramena bílý šál, sedli si spolu a hovořili o věcech výhradně spirituálních," uvedl mluvčí.

Kromě schůzky s českým prezidentem se dnes dalajláma setkal s mongolskými buddhisty. Natočil rovněž rozhovor pro pořad "21" České televize. Rozhovor musela televize předtočit, protože dalajláma podle svých blízkých chodí brzy spát.

Němci považují dalajlámu za moudřejšího než papeže. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu mínění, který zveřejnil německý časopis Geo Wissen.

Dalajlámu považuje za největšího žijícího mudrce 33 procent dotázaných, papeže Jana Pavla II. jen 14 procent. Na třetí příčce se umístil jihoafrický černošský předák a pozdější prezident Nelson Mandela s 12 procenty, následovaný generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem s 11 procenty. Teprve na pátém místě je první vědec - fyzik Stephen Hawking.

Buddhistický myslitel a nositel Nobelovy ceny za mír do Prahy přicestoval v sobotu. Přijel na konferenci zástupců světových náboženství, kterou na Pražském hradě pořádá Nadace Fórum 2000.

Duchovní vůdce Tibetu, 14. dalajláma, bývá často v Česku osobním hostem prezidenta Havla. Prahu soukromě navštívil v roce 1990 a v letech 1997 a 2000 se zúčastnil Fóra 2000. Jeho návštěva vždy vyvolávala rozporuplné reakce.

Kromě názorů, které vyzývaly Čínu k dodržování lidských práv na území Tibetu a Tchaj-wanu, se objevovaly i hlasy, že podobný postoj může poškodit česko-čínské obchodní vztahy. Peking totiž nese nelibě kontakty českých představitelů se zástupci těchto dvou zemí.