Brrr! Tak tou se asi málokterá žena hodlá stát. Přesto se některé dívky jednou za čas probouzejí s pocitem absolutní touhy po sebedestrukci. Najednou by si přály neexistovat, zapomenout, vymazat pár osudných sekvencí svého života.
„To ráno bylo šílený, chtělo se mi ze sebe zvracet.“

"Vždyť to nebylo ani tak z donucení, dalo se ještě utéct. Navíc, co tomu řeknou lidi, snad tenhle úlet nikdo nevykecá. Snad ten člověk vedle mě není prase a nebude mě ponižovat srovnáváním s jinými. Ani pro muže není situace o mnoho lepší.
„Chtěl jsem ji, byla to nádherná ženská, ale tohle ne…Stalo se, tak doufám, že vztahy na jednu noc pro ni nejsou zas tak běžné.“ 

Lidské bytosti ovládly hormony - chtíč a potřeba sexu. Sexualia sama o sobě není vůbec špatná, je v nás a zaručuje přežití lidského rodu. Muž je sexuálně na vrcholu kolem 20 let, jako by nad ním visela obrovská cedule s nápisem: "PLOĎ!!!". A holt je to jen chlap. Dívky, bohužel, podléhají iluzi vztahu. Některé jsou dokonce tak naivní, že se nechají opít a poté vylákat na "zdravotní" procházku nebo na prodloužení večera u něj doma. Ani tam často svého "ctitele" neodmítnou a nechají se "přesvědčit".
„Líbil se mi, tak jsem proti vínku u něj na privátě nic nenamítala, ale netušila jsem, že to tak dopadne.“

Ale opravdu je ženské plémě jen v pozici trpitelek? Není to tak jednoznačné. Mnohé ženštiny se velmi rády odhalí na veřejnosti. Ne, nejde o striptýz, ale stačí obleček pro upoutaní pozornosti na diskotéce či nějaké párty. Zde je prostor předvést ženské vnady. Přitulit se k tomu kocourkovi u vedlejšího stolu a už je tu ploužáček - pěkně tělo na tělo. Nenechavé ruce šmejdí skoro všude. Přirozená reakce mužského organismu na sebe nenechá dlouho čekat. Konec příběhu je celkem jasný, chvilka potěšení a pak hlas svědomí.
„V posteli byla dobrá, ale jinak nic moc. To jsem si mohl odpustit.“

Proč se mladí lidé dopouštějí "úletů"? Je to vina zkažené morálky? Ztráty pozice církve nebo je v tom něco jiného?
Takovéto chvilkové "vztahy" existovaly bez ohledu na historický vývoj. I na venkovské tancovačce a následném návratu domů okolo rybníka klidně mohlo dojít k nahodilým sexuálním "setkáním". Tento jev se nevyhýbá ani věřící mládeži. Část se bohužel občas opije nebo jen ze zvědavosti zkouší život vrstevníků. I když ani to není úplně přesné. Mnoho mladých mimo církev si dobře uvědomuje význam slova věrnost, byť by jej objevili až po bolestné zkušenosti. Takže se opravdu jedná o problém toho daného jedince.
„Připadala jsem si jak kus masa, ale zase vím, že už to znovu neudělám.“

Je nutné zdravě vidět svoji sexualitu. Ne jako možné zlo a zapáchající jámu, ale jako prostor pro seberealizaci. Zdroj veliké tvůrčí síly, ano, k milování je třeba i fantazie a radosti. Právě uvědomění si vlastních možností a síly tohoto pudu a přijetí faktu, že mě druhé pohlaví přitahuje, je klíč k řešení. Zbavit se upjatosti a nervozity, která pramení ze strachu před náznakem hříchu. Dívat se a obdivovat, to není nic špatného.

Samozřejmě, že občas dojde k pochybení. To může mít nejrůznější podobu, od ne zcela adekvátního doteku po nahodilý sexuální styk. Pak je lidská slušnost pokusit se o smíření s člověkem i Bohem. Upřímný rozhovor s partnerem je nutný. Takovouto záležitost nelze jen tak přejít a dělat, že se vlastně nic nestalo. Náhoda je všelijaká a právě s tím, kdo chvilku působil ohromné vzrušení, které se nepodařilo zvládnout, se klidně můžete potkat na ranní mší. Tázavé pohledy očí, slzy stékající po tváři, ošklivý šrám na srdci a nejistota. Právě ta bolí.
„Bylo mi trapně, vůbec jsem nevěděl, jak se s ní mám bavit, tak jsem zkusil dělat, že je vše v pohodě. Právě to ji nejvíc zranilo a už jsem ji pak nikdy neviděl.“

Chce to hledat "čestné" řešení. To může být pravda, ta není krutá, pokud je skutečně pravdou. Může vyjít na světlo existence stálého partnera, vazba na "stabilní" vztah, který by ještě snad mohl pokračovat. Zde přichází nutnost rozhodnutí, vybrání si priorit. Ale to je čistě věc těch dvou. Další možností po "jednonočce" je navázání opravdového vztahu, tedy zkusit spolu "chodit". Vztah postavený jen na fyzické přitažlivosti je však velmi vratký. Tedy je potřeba značné obezřetnosti.
„Vyklubal se z něj fajn kluk. Je nám líto, že jsme spolu museli začít zrovna takhle.“

Jakou roli v tom všem hraje duchovní pastýř? Může získat významnou a často téměř hlavní roli. Pokud má důvěru mladých lidí (o tu by se měl ostatně stále snažit), tak musí počítat i s poskytováním poradenství v oblasti partnerských vztahů. Rady 3x Zdrávas a 3x Otčenáš jsou lidskému mláděti celkem k ničemu. Teď právě hledá pokoj a mír. Otevřený rozhovor, klidně i mimo svátost smíření, se může stát balzámem na rozdrásanou duši.

Nahodilé sexuální styky se nedají vymítit z lidské společnosti. Jsou bolavým jevem života některých mladých lidí. Ale i hodně ošklivá životní zkušenost je krokem vpřed, varováním před další chybou. Takže nemá valný smysl mentorovat a horlit proti zkaženosti společnosti, ale spíše umět podat ruku a pomoci.

odpovědný redaktor: Milan Kovář