Mezi hlavní úkoly kanadské policie patří v těchto dnech zajištění bezpečnosti papeže a účastníků 17. Světového dne mládeže a je jasné, že při takto vysokém počtu účastníků to není úkol lehký.


Strawberry Island, na kterém pobývá Jan Pavel II. během svého pobytu v Kanadě. Foto: AP

V ulicích Toronta můžeme spatřit nezvyklé množství policistů, u vstupu na Exhibiton Place jsou všichni kontrolováni a policisté prohlíží všem vstupujícím tašky.


Každý, kdo vstupuje do areálu, kde probíhají vystoupení je důkladně zkontrolován

Jedním z opatření, které mají zvýšit bezpečnost, jsou bezletové zóny, vyhlášené všude, kde se papež právě pohybuje. Během jeho pobytu v rekreačním středisku řádu Basiliánů na Strawberry Island se k ostrovu nesmí přiblížit žádné letadlo na méně než 3,2 kilometrů. Kromě toho je kolem ostrova také půlkilometrová zóna, do které nesmí vplout žádný člun. Tento prostor hlídá policie s motorovými čluny. Podobně tomu také bude při papežově pobytu ve Scarborough, kde je rovněž vyhlášena bezletová zóna.

Složitější situace nastává během pobytu v Torontu, kde se papež setká s mladými poutníky. První setkání proběhne ve čtvrtek večer na Exhibition Place. Zde má bezletová zóna poloměr 1,6 km. Přitom necelé dva kilometry odsud se na ostrově Toronto Island nachází menší letiště Toronto City Centre Airport, které využívají zejména menší letadla.

Podle deníku The Toronto Star bude bezletová zóna také kolem plochy Downsview. Tady proběhne sobotní vigilie a nedělní zavěrečná mše s účastí kolem 700.000 lidi a situace je zde nejsložitější. Mezinárodní letiště Pearson International Airport je odsud sice vzdáleno téměř 15 kilometrů, v blízkosti plochy však přelétají v dvouminutových intervalech v malé výšce dopravní letadla pravidelných linek, která na mezinárodním letišti přistávají. Pro potenciální útočníky by tedy mohlo být relativně snadné této skutečnosti zneužít. Plocha Downsview se navíc nachází v hustě obydlené části města.

Papež se bude během svého pobytu v Kanadě přesunovat v helikoptéře, po zemi potom v papamobilu.