Voda klesá. Lidé vydechují a přemýšlejí, odkud začít s úklidem. Z dumání je vytrhuje vesnický rozhlas. Starostka varuje před kontaminací a nedostatkem vody. Došlo totiž k havárii. "Cisterny nebudou k dispozici, jsou potřeba v Plzni. Sousedé mající studnu, jistě pomůžou," hlásí mgr. Václava Kuklíková.

Pomohli. Jistě i díky mnoha modlitbám byla závada brzy odstraněna. Elektřina už funguje, tak sledujeme televizní zpravodajství a čekáme až voda opadne.Telefonní sít je během dne několikrát paralyzována. Pracovníci obecního úřadu pracují naplno. Shánějí čerpadla, dezinfekci. Dále informují,  že most přes řeku je definitivně zničený. Nový bude stát kolem 10 miliónů korun. Na druhém břehu se nacházejí převážně chaty a koupaliště, lidé nejsou úplně odříznuti, ale čeká je dlouhá objížďka lesem.

Plzeň je již přístupná, ale téměř neprůjezdná. Městská hromadná doprava je zdarma,  někteří se přesto snaží město projet auty a tím provoz zpomalují. Trasa linky 16 z Doubravky do centra, která obvykle nepřekročí 15 minut, trvá minut 50. Absolvovala jsem to osobně kvůli návštěvě lékaře. Chodí se tedy pěšky. Řeky se uklidnily, vše se zdá být jen zlým snem, jehož realitu ale potvrzují zničené mosty, promočená nákupní střediska, dva spadlé domy  kousek od centra či právě odčerpávané špinavé jezero, které vytvořila  rozlitá Radbuza v dopravním uzlu "U Bohemky". 

Zaplavené domy tvrdě hlídá  policie. Ti, kteří chtějí vstoupit do evakuované zóny, musí prokázat své  trvalé bydliště. Lidé, kteří jsou pomoci s úklidem, třeba svým příbuzným, musí mít osvědčení a dále jsou kontrolováni. Přesto se najdou lidé, kteří se snaží na situaci vydělat. Některých obchodech se prodává předražené zboží a starší pečivo.

Informace, která se pouze šušká, se mi potvrdila v obchodě s pečivem naproti hlavní poště. Po upozornění mne bylo sděleno, že se Plzeňské pekárny snaží prodat, co se dá a nahradit tak škody. Proto mimo jiné prý "předpékají". Vedení pekáren samozřejmě toto nařčení odmítlo. "Stává  se, že mezi čerstvé pečivo prodejci zamíchají i pečivo staré, lidé si to bohužel nechávají líbit," komentoval situaci pan Šproch ze zmíněných  pekáren. 

Zatopená byla i Meditační zahrada v Plzni Doudlevcích. Včera již voda opadla, a tak se v odpoledních hodinách mohla konat poutní mše ke cti patrona  místní kaple sv. Maxmiliána Kolbeho. Zakladatel Památníku obětem zla Luboš Hruška ji s pomocí spolupracovníků dal do perfektního stavu. Plzeňský biskup  mons. František Radkovský a koncelebranti P.Emil Soukup a P.Petr Hruška  několika desítkám přítomným poskytli útěchu, povzbuzení a vyzvali je k další aktivní pomoci potřebným.

K tématu povodní v Magazínu ChrisntNet.cz vyšlo:
Když vesnici zaplaví voda
Povodně-nový začátek
odpovědný redaktor: Milan Kovář