Případy buddhistických mnichů, kteří podlehnou pokušení sexu, peněz či konzumaci alkoholu, nyní v Thajsku spadají pod pravomoc "mnišské policie", která byla vytvořena s cílem očistit řád od prostopášníků a předcházet větším škodám na jeho image, píše agentura EFE.

Příslušníci mnišské policie mají vyholené hlavy, oblékají se do dlouhých tunik oranžové barvy a stejně jako ostatní buddhističtí mniši nosí na nohou sandály. Na rozdíl od příslušníků veřejné pořádkové služby však nenosí zbraně ani pendreky či pouta.

V tomto řádovém sboru je asi 500 mnichů. Je to jediná skupina oprávněná zadržet své bratry zapojené do zločinné činnosti a také jako jediná má na starosti shromažďování důkazů o osobách podezřelých z neplnění některého z 227 pravidel obsažených v kázeňském kodexu.

Vybraná skupina mnichů, kteří vystudovali teologii a právo, plní podobné funkce jako občanská policie: sleduje podezřelé, vyslýchá svědky a provádí zatčení. Mniši Pchra Adul a Pchra Savej, kterým ještě nebylo ani třicet let, jsou aktivní policisté, vycvičení v bojových uměních a již zběhlí v praktickém zatýkání mnichů, kteří se podívali hluboko do láhve, prodávají drogy nebo byli obviněni z udržování sexuálních vztahů.

Během své dlouhé kariéry se tento pár detektivů, jenž se při akcích snaží zůstat nepovšimnutý a komunikuje pomocí rádia, občas vrací do svých "klášterních kasáren" se škrábanci, jež jsou výsledkem bitky s falešným mnichem, jenž se bránil zatčení.

"Nejednou na nás namířili pistoli," vysvětluje Pchra Adul s narážkou na lidi, která se převlékají za mnichy, aby žádali dary, jež končí v pokladnici jejich zločinecké bandy. Převlékání se za mnichy, které je v Thajsku na vzestupu, představuje pro klášterní policii jeden z největších hlavolamů.

Mnišská policie občas plánovaně provádí zátahy v oblastech, které falešní buddhističtí mniši nejčastěji navštěvují. Pouliční zatýkání lidí oblečených do buddhistických hábitů a ještě víc honičky za rádoby mnichy, kteří se na útěku svlékají a odhazují tuniky, je v zemi, jako je Thajsko, kde je náboženství tak hluboce zakořeněno, představení, kterému kolemjdoucí přihlížejí ztuhlí úžasem.

Odbor, pod nějž spadá mnišská policie, odmítl poskytnout údaje o přesném počtu případů hříšného jednání, které mnišská policie od svého založení -po vlně skandálů - před deseti lety každoročně vyšetří.

"V průměru mám ročně asi 50 případů, většinou se týkají mnichů podezřelých z prodeje drog, přivlastňování si darů, konzumace alkoholu a provádění pohlavních styků," poznamenal Pchra Savej, jenž je členem policejní operativní jednotky složené z 35 mnichů.

Podle Oddělení pro náboženské záležitosti je asi 30.000 mnichů, včetně noviců, závislých na některém druhu drogy. Další neupřesněný počet příslušníků mnišské komunity byl v posledních letech odsouzen k dlouhodobým trestům vězení za vraždu nebo znásilnění. Jedním z posledních a také nejkřiklavějších skandálů je případ představeného jednoho kláštera, který byl tajně nafilmován televizním týmem při svých toulkách zaměřených na dobývání žen.

Nejvyšší rada Sangchy, nejvyšší orgán buddhistického kléru, se rozhodl povolit vytvoření mnišské policie poté, co ji široké veřejné vrstvy kritizovaly, že neudržuje disciplínu mezi zhruba 400.000 mnichy v 31.000 klášterů roztroušených po celé zemi.

Na obsahu článku se podílela ČTK