Věřící katolík Mel Gibson by si strašně rád zahrál Ježíše Krista, ale jenom když Vatikán dovolí. Otec sedmi dětí prý podle internetového magazínu Netzeitung připravuje nový film s pracovním názvem "Passion" .

Šílení Maxové, Patriot nebo Smrtonosné zbraně udělaly ze šestačtyřicetiletého australského herce spíše hrdinu akčních filmů. Po teroristických útocích na New York však Gibson oznámil, že se s tímto žánrem hodlá rozloučit. Podle italského katolického listu Avvenire již Gibson hledal v jižní Itálii vhodné exteriéry, které by připomínaly Palestinu z prvního století. Svůj záměr prý už probíral i s teology a vysokými církevními představiteli.

Zatím se ještě neví, kdo by se ve filmu měl po Gibsonově boku objevit. Jeho mluvčí Alan Nierob však vážně pochybuje o tom, že by se Mel pustil do role Mesiáše a zařadil se tak po bok jeho slavných představitelů, jakými byli například Robert Powell, Colin Blakely, Willem Dafoe, Ralph Fiennes, Jeffrey Hunter nebo Max von Sydow.

Další informace, které se nám o tomto překvapivém filmovém počinu podařilo získat jsou též zajímavé: Pašije by měly pojednávat o posledních dvanácti hodinách Ježíšova života. Celý má být namluven  aramejštině a latině - bez titulků! Mel Gibson, sám katolík, který má v oblibě latinské mše, nebere téma posledních Ježíšových dní na lehkou váhu, o čemž svědčí i jeho cesta do itálie, kde si k diskuzím o scénáři přizval i tamní teologické špičky.

I-zin FilmPub vyvrací informace o tom, že by se hlavní role chtěl zhostit sám Mel Gibson, který bude režisérem. Podle FilmPub bude představitelem hlavní role James Caviezel (Tenká červená linie, Hrabě Monte Christo, Policajtka), který je též hluboce věřícím katolíkem.Rozhovor s tímto hercem přineslo 21. číslo letošního ročníku časopisu Světlo.

-red-

odpovědný redaktor: Milan Kovář