Pokud o sobě někdo v tradicemi prosycené Indii prohlašuje, že umí vymítat zlé duchy, levitovat nebo vykouzlit z prázdna zlatý řetěz, netrvá dlouho a brzy se mu začne říkat "svatý muž".

I když podle agentury Reuters většina indických svatých mužů mezi tyto drzé podvodníky nepatří, najdeme mnoho takzvaných "zázračných bábuů", kteří se jen třesou na to, jak v nejkratším čase ošálí co nejvíce lidí.

Bombajská policie se rozhodla s povedenými šarlatány zatočit. Na pomoc si přizvala Celoindickou komisi pro potírání pověr a bludů, která má lidi přesvědčit, že u zvláštních schopností různých jedinců jde většinou o pouhé kejkle a podvody.

"Kampaň by měla lidem otevřít oči. Snažíme se odhalit lidi, kteří bývají zapleteni do okatého podvádění a násilných činů a vydávají se za svaté muže," sdělil agentuře Reuters S.S. Vagal z bombajské policie.

Kampaň, zahrnující veřejné mítinky a televizní programy, už začala pomalu přinášet své plody. "Zdá se, že se nám podařilo na veřejnost zapůsobit. Několik lidí už dobrovolně podalo stížnost a zadrželi jsme více než 25 falešných světců," uvádí S.S. Vagal.

Podle aktivistů se "zázrační bábuové" stahují do indického obchodního centra z chudších částí země, aby zbohatli na zneužívání lidské slabosti a nejistoty. "Peníze dostávají za hubičku, nepotřebují ani žádné počáteční vklady. Dokud bude mezi lidem panovat strach a obavy, takovým vykutáleným lumpům se bude dařit," potvrzuje Narendra Bhabólkar, zakladatel komise snažící se podvodníky odhalit.

"Je to jednoduché. Chcete-li, aby se vám lidi klaněli, čarujte!" navrhuje slavný kouzelník Ánand Tajade, který se na kampani proti podvodníkům také podílí. "Svatí muži, po kterých pátráme, jsou jiní než učení světci, kteří odmítli světský život, pronášejí kázání a probouzejí v lidech pozitivní energii. Námi hledaní podvodníci se snaží pokoutně vymámit peníze od důvěřivých lidí," říká Tajade. Mnoho svatých mužů, kteří si nechávají říkat "tantrikové", vyznává esoterickou hinduistickou a buddhistickou tradici obřadů a jógy.

Při další ukázce budí do šafránového roucha oděný muž s falešným vousem zdání, že vůbec nesedí na zemi, ale bez jakékoli opory se vznáší ve vzduchu, jen rukou se lehce dotýká bidýlka. Pověry potírající dobrovolník ale sděluje udivenému publiku, že pod dlouhým šatem povedeného světce se skrývá dřevěné sedátko, které si připevnil k bidýlku.

Svatí muži o sobě prohlašují, že umějí udělat jakýkoli zázrak a vyřešit všechny problémy pod sluncem - například pomoci odvrhnutým milencům, lidem se sexuálními nebo manželskými problémy, nebo těm, které sužují obavy, nemoci a jiné neduhy. "U některých lidí za to může prostředí, ve kterém vyrůstají. Jiní zase hledají lék na nepřízeň osudu přímo na ulici," říká Šjám Manáv, další aktivista snažící se o pověrách poučit obyvatelstvo.

Svatí muži si podle rozsahu poskytovaných služeb a v závislosti na druhu bylin a kořínků použitých na lektvary účtují své služby od 150 rupií (asi sto korun) až po milióny rupií. Oběťmi podvodníků se stávají lidé ze všech společenských vrstev. Zatímco se někteří svatí mužové omezují na relativně neškodné podvůdky, někteří si zahrávají s opravdu ožehavými záležitostmi a praktikují například lidské oběti k usmíření zlých duchů.

V červnu byl na předměstí Bombaje nalezen devítiletý mrtvý chlapec. Viník policii uvedl, že hocha zabil na radu svatého muže, neboť ho tím údajně zachrání před nešťastným manželstvím. "Zesílili jsme denní i noční hlídky, abychom falešné svaté muže dopadli. Další lidská oběť už se nesmí opakovat," říká pomocník policejního komisaře R.D. Džagtáp.

Bombajská policie tvrdí, že podvodných světců v metropoli ubývá a že aktivisté teď cestují po okolních městech a vesnicích, kde šíří své poselství.

"Je nám jasné, že vykořenit různé bludy není jednoduchá věc a bude to trvat celé generace. My vytrváme a budeme pokračovat v našem poslání," říká bollywoodský herec a člen komise pro potírání bludů Šrírám Lagú.

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?