Brutální vražda katolického kněze z Dubu nad Moravou na Olomoucku není ojedinělá. V posledních letech bylo zaznamenáno několik případů napadení duchovních lupiči či násilníky. Několik z nich bohužel skončilo smrtí.

20. prosince 1989 - Zavražděn byl devětasedmdesátiletý farář Josef Konopistský z Načeradce na Benešovsku. V únoru 1990 byl z vraždy obviněn čtyřiačtyřicetiletý dvakrát soudně trestaný dělník z okresu Benešov, který faráře napadl a způsobil mu smrtelné zranění.

Červenec 1990 - Sedmašedesátiletého duchovního Jaroslava Kadlece z pražského kostela Na Slupi utloukl neznámý pachatel.

19. dubna 1995 - V budově farního úřadu ve Čkyni na Prachaticku bylo nalezeno tělo sedmdesátiletého katolického faráře Jana Preislera. Kněz zemřel ve večerních hodinách předchozího dne po útoku pachatele, který jej zranil na hlavě a zasadil mu sedm bodnořezných ran. Jako podezřelý z vraždy byl vzat do vazby sedmadvacetiletý Libor Pretl. Soud ho později pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil.

15. září 1996 - Na faře v Brandýse nad Labem byl zavražděn šestašedesátiletý římskokatolický farář Jaroslav Zbořil. Před smrtí poskytl čtyřiadvacetiletému bezdomovci Josefu Florovi práci a malý výdělek. Flora osudného dne zasadil faráři 13 bodných ran. U soudu se hájil tím, že ho kněz sexuálně obtěžoval. Soud mu vyměřil 13 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Vrchní soud mu trest později zkrátil na 11,5 roku.

22. října 2002 - Katolického faráře Cyrila Vrbíka z Dubu nad Moravou na Olomoucku ráno zabil vrah sekerou přímo před farou. Kriminalisté zadrželi osmadvacetiletého muže, který se ke zločinu přiznal. Večer před vraždou přepadl na Prostějovsku taxikáře, ukradl mu vůz a dojel s ním do Dubu nad Moravou.