Modlitbou, tichou vzpomínkou i se slzami v očích se lidé včera odpoledne rozloučili s katolickým knězem P. Cyrilem Vrbíkem, který byl zavražděn minulé úterý v Dubu nad Moravou v olomouckém děkanátu. Do Dubu nad Moravou sjelo přibližně 2000 smtečních hostů z celého regionu. Bylo jich tolik, že mnozí se do kostela vůbec nevešli a zůstali venku.

Na obřad svolávaly farníky z celého okolí před 15:00 zvony a dubský kostel, na kterém plál černý prapor, zaplavily smuteční věnce a květiny. Na pohřeb se sjeli i nejvyšší představitelé církve včetně olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. "Stojíme u jeho rakve s velkým pohnutím. Od chvíle, kdy jsme se tu strašnou zprávu dozvěděli, se nám tají dech. Nechápeme a jsme zděšeni. Otec Cyril se stal obětí zla, které nebylo v srdci člověka poraženo," řekl při zádušní mši arcibiskup.

Mnozí lidé neskrývali při pohřbu pětasedmdesátiletého faráře slzy a dojetí. Se svíčkami v ruce nebo s kyticemi přicházeli také k místu, kde byl zavražděn. "Znali jsme jej osobně. Náš syn u něj dělal ministranta a v naší vsi dělával i pohřby. Je to strašné, vždyť nám tolik přirostl k srdci," posteskla si Ivana Dvořáková z nedalekých Věrovan.

Rozloučit se přijeli i jeho přátelé, mezi kterými nechyběli spolužáci z kroměřížského gymnázia. "Zabili nám přítele. Nemůžeme to pochopit. Jezdíval jsem za ním pravidelně se sborem zpívat na každé Velikonoce i Vánoce," řekl ČTK pětasedmdesátiletý Mikuláš Blažej. Jeho spolužák Václav Janovčík seděl smutně v kostelní lavici a k davu lidí potichu pronesl: "Nejsem tím překvapený, že je plný kostel. Otec Cyril byl hrozně oblíbený. Spousta lidí na něj bude vzpomínat."

Muž podezřelý z vraždy faráře se po činu policii sám přihlásil. Podle detektivů nejdřív přepadl taxikáře v Kralicích na Hané na Prostějovsku, ukradl mu vůz a odjel do Dubu. Poté, co jej místní farář v noci ošetřil, na něj před farností zaútočil a zabil ho. Motiv jeho činu detektivové neznají, podle lidí z místa, kde bydlí, se prohlašoval za satanistu. Muži hrozí i výjimečný trest.

O tragickém případě jsme informovali:
Lupiči a násilníci připravili o život již několik kněží
Pachatel vraždy se sám udal na policii
V Dubu nad Moravou byl brutálně zavražděn farář