Ve většině muslimských zemí, včetně kolébky islámu Saúdské Arábie, se dnes věřící začali postit a dodržovat rituály spojené s posvátným měsícem ramadánem. Málo radosti spojované s nočními hostinami čeká Iráčany, kteří postní měsíc prožijí pod hrozbou nové války. V Saúdské Arábii zazněly výzvy k jednotě a solidaritě všech muslimů.

Ramadán je jeden z pilířů islámu. Je spojován s postem a odříkáním ve dne a s hostinami a rodinnými setkáními po západu slunce. Lidé se navštěvují, mají být vstřícní, obdarovávají chudé a soustřeďují se na víru. Podle tradice byl proroku Mohamedovi právě v devátém měsíci muslimského lunárního kalendáře zjeven korán.

Od východu do západu slunce tak muslimové například nesmí pozřít žádné jídlo ani pití, nesmí kouřit a musí se také zdržet sexuálního života. Všechno si pak mohou vynahradit v průběhu noci.

Většina obyčejných Iráčanů je kvůli sankcím odkázána na příděly potravina a večerní bankety si nebude moci dovolit. "Ramadán je pro nás utrpení. Musíme si mnoho odepřít," říká matka pěti dětí v Bagdádu, jejíž manžel vydělává měsíčně 40.000 dínárů (1200 korun).

"Letošní ramadán bude ještě chmurnější než ty předchozí. Každý rok doufáme, že už to bude lepší, ale není," konstatuje vdova Nida Šamránová. Žije v prázdných místnostech, protože veškeré zařízení prodala, aby měla na jídlo. V zemi, kde se průměrná mzda pohybuje kolem pěti dolarů, se mnohým o sladkostech konzumovaných o ramadánu v jiných muslimských zemích, může jenom zdát. Někteří to řeší tak, že chodí na tržiště a stánky se sušeným a kandovaným ovocem si jen prohlížejí.

V nejlidnatější muslimské zemi - Indonésii - je kvůli nebezpečí dalších atentátů letošní ramadán provázen mimořádnými bezpečnostními opatřeními. V říjnu na Bali teroristé zabili přes 180 lidí. Mezi lidmi sílí pocit, že Západ nespravedlivě viní za činy islámských radikálů všechny muslimy. V zemi byly dnes zavřeny restaurace a prořídl provoz na silnicích. Celý měsíc budou zavřeny noční podniky a policie začala zatýkat prostitutky a žebráky. Posílá je do středisek pro sociální případy, kde pobudou ještě týden po svátku íd al-fitr, kterým ramadán končí.

V Saúdské Arábii je důraz kladen na solidaritu muslimů. Loni se v tomto měsíci místním charitativním organizacím podařilo shromáždit asi 230 milionů dolarů na humanitární účely. Letos vláda dala před ramadánem zřetelně najevo, že neposkytne území pro eventuální válku proti Iráku, a učinila vstřícné kroky vůči Bagdádu. V pátek pak vyzvala věřící k solidárním krokům s Palestinci a týž den korunní princ Abdalláh prohlásil, že kampaň Západu míří nejen na muslimy v království, v Iráku nebo v Súdánu, ale na celém světě.

Například v egyptské Káhiře se v ramadánu na mnoha místech servíruje jídlo přímo na ulici. Bohatší egypťané zvou zdarma ke stolu ty, kteří trpí chudobou jako výraz pokání.

Na pocitu křivdy zřejmě v muslimském světě nic nezměnil ani úterní projev amerického prezidenta George Bushe. U příležitosti ramadánu pozdravil všechny muslimy a islám označil za mírumilovnou víru.

Ramadán začíná, jakmile se na večerní obloze objeví nový Měsíc. V Pákistánu a Indii se začíná slavit dnes.