Vztah křesťanů k jiným náboženstvím, a to z biblického i z praktického hlediska, byl tématem třídenní evangelikální teologické konference, která dnes skončila v Praze. Téma považují organizátoři z protestantských církví v době současného náboženského pluralismu za velmi aktuální.

"Nekřesťanský svět nás často hodnotí podle toho, jak jsme tolerantní k příslušníkům jiných náboženství. Nechceme ale pro tuto toleranci obětovat pravdu, jež nám byla darována," uvedli.

Pořádající Česká evangelická aliance pozvala na každoroční konferenci, již třináctou, kazatele sborů, učitele teologických škol, studenty teologie i laické církevní pracovníky. V Praze jim mimo jiné přednášel Herold Netland, americký profesor filozofie náboženství a mezikulturních studií. Má akademické zázemí, ale působil také jako misionář v Japonsku.

Spolupořadatelem setkání byl pražský Evangelikální teologický seminář, vyšší odborná škola. Evangelikální teologie dává důraz na biblické studium, na výklad Písma a jeho radikální aplikaci na lidský život a na život církve, na osobní zbožnost a kázeň v životě. Souvisí s vírou v duchovní proměnu lidského života a duchovní i charakterový růst osobnosti.

Zřizovatelem Evangelikálního teologického semináře je Církev bratrská, ale studium je koncipováno ekumenicky pro všechny církve, kterým je blízká evangelikální teologie. Mezi studenty tak jsou i budoucí kazatelé a pastorační pracovníci Bratrské jednoty baptistů, Evangelické církve metodistické, Jednoty bratrské, Křesťanských společenství, Českobratrské církve evangelické, Slova života a různých svobodných sborů.