Divadlo Archa přichystalo ve spolupráci s Galerií Rudolfinum další z doprovodných programů výstavy Československý socialistický realismus 1948 - 1958. Na scéně divadla Ponec bude 20. ledna od 20.00 uvedena Divadelní sorela Socialistický realismus - ideologická manipulace nebo boží trest za avantgardu?

K pomyslnému jednomu stolu pozval dramaturg a moderátor večera Martin C. Putna Pavla Kohouta, dramatika a spisovatele, Egona Bondyho, trochu tajemného básníka a spisovatele, Libora Vodičku, čerstvého absolventa divadelní vědy na Filosofické fakultě Masarykovy university a Partu brusiče Karhana. Zástupci různých generací i profesí.

Ti všichni se pokusí najít, i přes své rozdílné životní osudy a postoje, odpovědi na tyto otázky. Jakým způsobem navazuje období socialistického realismu na realismus 19. století? Je socialistický realismus reakcí na období avantgardy? Jaké jsou náboženské archetypy v příbězích o budování socialismu? Co se skrývá za požadavkem srozumitelnosti umění? Lze nalézt příklady dědictví socialistického realismu i v současném umění?

Divadelní sorela je druhým projektem Divadla Archa v cyklu "Vědeckého divadla". "Vědecké divadlo" je divadelní koláží, kde vedle sebe existují dvě rozdílné složky. První z nich je odborná debata a druhou je scénická kompozice, která využívá základních principů divadelního jazyka. "Vědecké divadlo" vytváří rozdílné úhly pohledu na dané téma. "Vědecké divadlo" přináší emotivní zážitek skrytý pod povrchem odborných tvrzení.

Vstupenky je možné zakoupit v Divadle Archa, Galerii Rudolfinum nebo v divadlo Ponec. Zároveň je možná on-line rezervace vstupenek. Členové klubu RAS/ART mají 50% slevu.

Divadlo Archa, Na Poříčí 26, Praha 1, tel.: 221 716 333, e-mail: ticket@archatheatre.cz, www.archatheatre.cz, Divadlo Ponec, Husitská 24A, Praha 3

Autor obrazu Vzkříšení: Koltay (majetek Muzea dělnického hnutí)