Kauza kněze Františka Merty, která proběhla sdělovacími prostředky již před téměř třemi roky, má pokračování. Zatímco olomoucké arcibiskupství již považuje věc za uzavřenou a ke všem otázkám mlčí, Novák žádá osobní omluvu arcibiskupa Graubnera a pokud se jí nedočká do 10. března, hodlá se obrátit v občanskoprávním sporu na soud.

Koncem minulého týdne Václav Novák zaslal arcibiskupu Graubnerovi a médiím dopis, v němž požaduje osobní omluvu. "V říjnu 2000 jste mě veřejně označil za chorobného! Zřejmě Vám nemusím podrobně popisovat, čím vším jsem díky tomuto Vašemu výroku musel projít! Nebylo to příjemné!" píše Novák v několikastránkovém dopisu, adresovaném olomouckému arcibiskupovi.

Podle toho, co Novák řekl Magazínu ChristNet.eu, chtěl celou věc řešit s arcibiskupem mezi čtyřma očima, k setkání však nedošlo. "Já jsem nabízel loni v dubnu arcibiskupovi setkání, což bylo odmítnuto. On mě odkázal na generálního vikáře Mons. Milána Koubu, se kterým jsem v té věci nikdy nejednal," uvedl Václav Novák. "Nedokážu si představit, co bych s generálním vikářem, který o ničem nevěděl, předjednával, když jsem se chtěl sejít s Vámi a otevřeně si vyříkat vše, co mezi námi stojí…," je uvedeno v této souvislosti v dopise Janu Graubnerovi.

Poté, co rozsudek nad Mertou nabyl právní moci, arcibiskupství vydalo prohlášení, v němž se omlouvá za počínání svého kněze. Tuto omluvu však Novák považuje za "velice nedústojnou", protože v ní podle něj chybí vyjádření osobní lítosti jak ze strany Merty, tak ze strany arcibiskupa Graubnera. "Žádám Vás, abyste uznal nejen pochybení faráře Františka Merty, ale i své vlastní a čestně a důstojně se obětem zneužívání i mé osobě veřejně a osobně (ne za arcibiskupství – Církev) omluvil! Čekal jsem, kdy se k tomu odhodláte – čas plyne a Vy se opět k ničemu nemáte. (...) V případě, že tak neučiníte do 10. března roku 2003, obrátím se s touto žádostí na soud v rámci občanskoprávního sporu na ochranu osobnosti," píše Novák v dopisu dále.

"Kauzu považujme za uzavřenou a vyjádření k ní za dostatečné!" uvádí se v krátkém prohlášení, které Magazínu ChristNet.eu poslal arcibiskupův sekretář Petr Gatnar.

"Už v roce 2000 jsem vyzval arcibiskupa k omluvě za jeho výroky, že jsme chorobní, že jsou to smyšlenky a podobně," řekl dále Novák Magazínu ChristNet.eu. Na otázku, zda se tedy arcibiskup omluví za tyto výroky, které se rozhodnutím soudu, jenž vinu kněze Merty uznal, ukázaly jako neopodstatněné, arcibiskupství nereagovalo. "My nebudeme odpovídat na žádnou otázku tady v této záležitosti," řekl potom na přímý dotaz sekretář Petr Gatnar a dodal: "K tomu už bylo řečeno hodně v minulých letech, my se opravdu nechceme vyjadřovat."

Podle Nováka by se měl Graubner omluvit veřejně. Na otázku, jakou omluvu si od arcibiskupa představuje, aby pro něj byla dostatečná, odpovídá: "Osobní a veřejnou. Informovat média, ve kterých mě poškodil, což byla téměř všechna. Když tuto omluvu bude tlumočit České televizi, televizi Nova, ČTK a MF Dnes, tak to jsou ta stěžejní média, kde to proběhlo." Zároveň se podle svých slov obrací s celým problémem také na papeže Jana Pavla II., kterému posílá podrobný popis celého případu s prosbou, aby se k případu vyjádřil.

Novák dále informoval, že o celé kauze vydává knihu. Publikaci Václava Nováka, Křičí hlasem zrady vydává v nákladu 7000 kusů frýdecko-místecké nakladatelství Hans Dens, jehož spolumajitelem je autor. "Obešel jsem několik nakladatelství a zprvu se všichni tvářili velmi vstřícně. Když si redaktoři přečetli, o čem to je, odmítli knihu vydat. Nezbylo mi, než abych to udělal sám," uvedl Novák pro ČTK. "Do knihy jsem investoval 350.000 korun a budu rád, když se mi vrátí náklady," řekl Magazínu ChristNet.eu.

"Knihu, kterou pan Novák napsal, zatím neznáme, ale známe jeho zvláštní chápání pravdy, a tudíž se ke knize nemíníme vyjadřovat," uvedl v oficiálním prohlášení Petr Gatnar. Církev podle něj však k problémům zneužívání nechce mlčet. "V této souvislosti připravuje církev knihu několika autorů, mezi nimiž je i arcibiskup Graubner. Kniha s názvem O zneužívání vyjde co nevidět v Karmelitánském nakladatelství," uzavírá Gatnar.

František Merta byl téměř před třemi lety obviněn ze zneužívání ministrantů v několika farnostech olomoucké arcidiecéze a poté i odsouzen. V této souvislosti Novák podal trestní oznámení také na arcibiskupa Graubnera, kterého vinil z toho, že knězi nepřekazil zneužívání mládeže na faře v Holešově ani později v Napajedlech, kam ho kvůli prvnímu případu přeložil. Oznámení na Graubnera však policie i přes opakované stížnosti odložila a arcibiskup vždy tvrdil, že v kauze nepochybil, protože proti knězi neměl dost důkazů.