Bývalý student teologie Václav Novák, známý medializací případu kněze Merty podal žalobu na olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Domáhá se tak veřejné omluvy, kterou by podle něj měl Graubner adresovat jak všem zneužívaným chlapcům, tak i jemu samotnému. Uvádí, že se cítí poškozen "nepravdivými a lživými výroky" právě ze strany olomouckého arcibiskupa a požaduje omluvu ve všech celoplošných televizních stanicích před hlavní zpravodajskou relací, dále v Českém rozhlasu a v několika celostátních denících na titulní stránce.

"Je mi líto, že arcibiskup olomoucký do dnešního dne nenašel dost odvahy k tomu, aby ke svému přiznání pochybení připojil i omluvu. Po řadě urgencí, žádostí a nabídek k osobnímu setkání mi opravdu nezbývá, než se po téměř třech letech obrátit na soud a omluvy se domáhat jeho prostřednictvím," řekl Novák ČTK. "Je jen dobře, že jsem nyní byl opatrnější, než před léty a s celou záležitostí se obrátil i na papeže Jana Pavla II."

Václav Novák také informoval média, že na svůj otevřený dopis (Magazín ChristNet.eu informoval), kterým vyzýval arcibiskupa k omluvě, dostal soukromou odpověď. Arcibiskup v ní podle něj sice uznává, že "jako neodborník při vyšetřování nejednal profesionálně dost dobře, operativně a rychle," ale Novákovi se nebude omlouvat, protože k tomu není důvod. Dále se prý Graubner v dopise zmiňuje o medializaci celé věci, která podle něj sice "trochu urychlila řešení kauzy, ale zároveň ublížila mnohým a také samotným postiženým." Jestliže si dnes Novák stěžuje na to, co všechno ztratil a jak se na něj dívá okolí, pak prý podle Graubnera "jste si to způsobil právě Vy sám tím, že jste se rozhodl užívat média a kauze dát maximální publicitu. Na tom vinu nenesu."

Do budoucna prý platí u těchto obvinění zásada, že biskup nikdy nebude sám podobné případy vyšetřovat, ale vždy předá je k tomuto účelu zvlášť ustanovené komisi.

Vyjádření arcibiskupa Graubnera se bohužel nepodařilo získat. Pracovníci arcibiskupství uvedli, že je až do konce týdne mimo Olomouc, podle informací z tiskového střediska České biskupské konference se účastní exercicií českých a moravských biskupů v severočeských Hejnicích. Již dříve však informoval média, že případ považuje za uzavřený a nehodlá se k němu dále nijak vyjadřovat.

Související článek:
Novák: Pokud se arcibiskup neomluví, obrátím se na soud