Papež Jan Pavel II. navštívil popáté Španělsko. Dostalo se mu vřelého přijetí od věřících i představitelů státu. Svatořečil pět lidí a znovu vyzval svět k míru. To je ve zkratce 99. zahraniční cesta téměř třiaosmdesátiletého papeže, která trvala 36 hodin.

Z Říma přicestoval papež se svou suitou a v doprovodu novinářů na palubě speciálního letadla společnosti Aliatalia. Na letišti jej přivítal španělský král Juan Carlos a královna Sofie. Král Juan Carlos ve svém uvítání připomenul dlouhodobé těsné vztahy mezi Španělskem a katolickou církví. Papež již ve dvou úvodních větách svého prohlášení použil papež slovo šestkrát slovo mír. Podle jeho slov jsou předpokladem míru spravedlnost, pravda, láska a solidarita. Dále prohlásil, že "prosí pro Španělsko i celý svět o plodný, dlouhý a stabilní mír a soužití v jednotě, zahrnující různost národů a měst".

Trasu papežovy cesty z madridského letiště do centra hlavního města lemovaly policejní kordony v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace za účasti zhruba 8 tisíc policistů. Papež během cesty z letiště zdravil přihlížející davy. Avšak ten hlavní nápor věřících měl teprve přijít, setkání mládeže a nedělní bohoslužba, při které papež svatořečil pět Španělů.

Setkání s papežem se účastnilo více jak 600 tisíc mladých lidí. I toto setkání se neslo v duchu poselství míru a lásky mezi lidmi. Papež vyzval mladé k větší angažovanosti ve prospěch světového míru. "Spirála násilí, teroru a válek vede v dnešním světě k nenávisti a smrti," varoval papež. Dále Jan Pavel II. varoval mládež nacionalismem, rasismem a netolerancí a znovu podotkl, že mladí lidé mají spolubudovat Evropu na křesťanských kořenech.

Odpoledne se papež sešel se španělským premiérem Josém Maríou Aznarem. Podle sdělení vatikánského mluvčího nebyla irácká válka předmětem jednání. Je však zřejmé, že Vatikán se v postoji k válce v Iráku se španělskou vládou zásadně rozešel. Španělsko jednoznačně podpořilo útok na Irák, naproti tomu Vatikán do poslední chvíle hájil mírové řešení krize.

V neděli se konala slavnostní bohoslužba, při které došlo ke svatořečení dvou duchovních a tří řádových sester. Ceremoniálu na centrálním madridském náměstí Plaza de Colón, na němž byl pro kanonizační mši vztyčen gigantický bílý oltář, přihlížel milionový dav, který se přelil i do ulic ústících na náměstí. Obří obrazy pětice svatořečených shlížely na zaplněné náměstí z průčelí úřední budovy. Na náměstí bylo instalováno také osm gigantických obrazovek, umožňující lidem sledovat mši. Náměstí se zaplnilo věřícími, vybavenými plážovými křesílky, dalekohledy a sendviči, dlouho před zahájením mše. Mnozí z nich byli také vybaveni transparenty či portréty svých oblíbených svatých.

Všichni svatořečení patří mezi významné osobnosti 20. století, které proslusly především svou prací pro chudé. Jeden ze svatořečených kněží Pedro Poveda, se stal obětí zákeřného útoku v roce 1936 během počátečních dnů španělské občanské války (1936-1939). Podle církevních zdrojů připravila republikánská vláda, které vinila církev z podpory fašistického generála Franciska Franka, během této války o život 4184 duchovních. Mezi dalšími nově svatořečenými jsou Ángela de la Cruz, zakladatelka (1875) Institutu sester společenství kříže a známá jako "Matka chudých"; Genoveva Torres, zakladatelka Kongregace služebnic nejsvětějšího srdce Ježíšova, známá jako "Anděl opuštěných"; Maravillas de Jesús, zakladatelka Řádu bosých karmelitek a jezuitský kněz José María Rubio.

Tato návštěva byla podle vatikánských činitelů pro papeže zatěžkávající zkouškou před řadou zahraničních cest plánovaných na letošní rok. Jan Pavel II. trpí Parkinsonovou chorobou, sužují ho následky zlomeniny nohy, kterou utrpěl před téměř deseti lety, a artritida kolen. Delší vzdálenosti papež zvládá pomocí vozíčku. Podle agentury AP papež působil vyčerpaným dojmem. Přesto podle španělského tisku a věřícíh papež vypadal mnohem lépe než se očekávalo. Jan Pavel II. oslaví 18. května své třiaosmdesáté narozeniny.

S použitím materiálů ČTK