Včera vláda rozhodla, že ministru kultury Pavlu Dostálovi (ČSSD) vezme církve a dá je s celým úřednickým aparátem pod patronát vicepremiérovi Petru Marešovi (US-DEU). Tento krok má ukončit napětí mezi ministrem a katolickou církví. V církvích nastala radost, možná ale předčasně. Úřednice Jana Řepová totiž u církví nejspíše zůstane.

Církevní agendu už nebude spravovat Pavel Dostál, ale místopředseda vlády Petr Mareš. Včera o tom informoval ve svém zpravodajství internetový server iDnes. Vláda se tak snaží ukončit dlouhodobému napětí, které panuje zejména mezi katolickou církví a sociálnědemokratickým ministrem.

Dlouholeté spory, které trvaly od Dostálova nástupu do funkce ministra kultury v roce 1998 ve vládě Miloše Zemana, se vystupňovaly poté, co Ústavní soud začátkem října zrušil některá ustanovení církevního zákona týkající se evidence charit a diakonií.

Ústavní soud tehdy také anuloval verdikt ministerstva kultury, které odmítlo zaevidovat Arcibiskupství olomouckému novou pobočku charity v Lipníku nad Bečvou. Ministerstvo tak učinilo přesto, že Ústavní soud loni zrušil část zákona znemožňující církvím podle své vůle vyvíjet charitativní činnost. Ústavní soudci ministerstvo za jeho postup kritizovali a zakázali mu v jeho počínání pokračovat.

Ministr Dostál sám poté navrhl, aby agendu církví převzal jiný resort. Dnes mu bylo vláda vyhověla, a tak by Mareš měl převzít agendu církví už od 1. ledna příštího roku.

Přesun církví pod Mareše nebude bez problémů
Problém ale je v tom, že novelu kompetenčního zákona sotva v tak krátkém čase stačí včas projednat obě komory parlamentu a posoudit prezident.

Ve sněmovně navíc záměr vlády zřejmě narazí na tvrdý odpor opoziční ODS, která varovala před precedentem, že by se ministři zbavovali svých problémových oblastí. "Jednání bude nepochybně složité," připustil na iDnes premiér Špidla.

Dalším problémem z pohledu církví může být i to, že se přesune nejen církevní agenda Ministerstva kultury, ale s ní se má k Marešovi přesunout i všech 14 úředníků, kteří jí mají doposud na starost. Zde je především v církevních kruzích proslulá ministerská úřednice Jana Řepová, která svými rozhodnutími mnohokrát v minulosti přispívala ke zvyšování napětí mezi ministerstvem a církvemi.

V církvích vyvolalo rozhodnutí vlády radost
Ministr Dostál měl s církvemi problémy od začátku svého nástupu do funkce. Veřejně se několikrát nechal slyšet, jaký má vztah k církvi jako instituci a co si myslí o představitelích především katolické církve. Například olomouckého arcibiskupa Graubnera před dvěma roky veřejně obvinil v článku pro deník Právo z nečestného jednání a samotnou katolickou církev z kolaborace s komunisty.

Proto jsme se včera pokoušeli ve večerních hodinách sehnat vyjádření představitelů katolické církve prostřednictvím jejího mluvčího Daniela Hermana, kterého se nám bohužel nepodařilo zastihnout. Nicméně mluvčí Herman již několikrát v tisku tlumočil názor biskupů, kteří označovali vztahy s ministerstvem kultury jako nepříliš dobré.

Magazín ChristNet.eu se tedy pokusil zjistit názor na zprávu o přesunu církví pod vicepremiéra Mareše od několika duchovních různých církví. Ti většinou byli zprávou překvapeni a označovali jakýkoli její komentář jako předčasný.

"Je to ta nejlepší zpráva, kterou jsem dnes slyšel," řekl Magazínu ChristNet.eu jeden katolický kněz z Vysočiny, který si nepřál být jmenován, v přímé reakci na dnešní zprávu. Ale i on se přiklání k opatrnosti svých kolegů a nechce dopředu mluvit o možném posunu ve vztazích církve a státu. "Pokud zůstanou na ministerstvu stejní lidé a budou jen pod jiným ministrem, tak se asi mnoha změn nedočkáme," dodal kněz na závěr.