Duchovní i obyčejní občané posvátného města šíitů Karbaly si ještě dobře pamatují krvavý zásah irácké armády při šíitské vzpouře před 12 lety. Přesto se při pohledu na dnešního zuboženého Saddáma Husajna nedokáží shodnout v tom, jak by měl bývalý prezident skončit. Někteří pro něj žádají popravu, další umučení k smrti a jiní říkají, že by měl být zavřen do klece, aby si na něj mohl každý plivnout, píše agentura AP.

Fazíl Abid Attíja přelepil výkladní skříně svého krámku v Karbale novinami s fotografiemi Saddáma, pořízenými krátce po sobotním dopadení. "Tady ho máme. Podívejte se na toho psa, na toho osla," říká Attíja každému, kdo přijde nakupovat. "Jsem šťasten, že to s ním tak dopadlo. Ten člověk zničil naši budoucnost, ale mé rány se nezhojí, dokud ho neuvidím viset," dodává nenávistně. Jeho bratr byl po šíitském povstání v roce 1991 popraven.

Šíité, kteří tvoří 60 procent obyvatelstva Iráku, těsně po válce v Perském zálivu povstali proti vládní sunnitské menšině. Boje trvaly několik týdnů a zahynulo v nich mnoho tisíc šíitů. Většina z nich skončila v hromadných hrobech. Saddám je i pak pronásledoval a zbavoval se hlavně šíitských duchovních.

Jedním z nich je Muhammad Bakr Sadr, který byl popraven v roce 1980. O devět let později zřejmě Saddámovi tajní agenti v Nadžafu zabili dalšího duchovního, Muhammad Sádika Sadra.

Podle výpovědi člena současné irácké vládní rady Muvaffaka Rúbáího Saddám těchto činů dodnes nelituje. Rubáí a další tři jeho kolegové se s bývalým prezidentem mohli sejít v neděli po jeho zatčení. Saddám si z nich prý dělal legraci a ptal se na oba zavražděné Sadry.

Pro popravu je zástupce velkého ajatolláha Alího Husajna Sistáního v Karbale šajch Mahdí Karbalí. "To je spravedlivý trest. Je to trest muži, který zničil a destabilizoval celou oblast," říká duchovní.

Představitel radikálních šíitů a syn zavražděného Sádika Sadra Muktadá vydal hned v sobotu po Saddámově zatčení prohlášení a navrhl v něm, aby se 13. prosinec stal "dnem národního usmíření a vzniku svobodného, demokratického, nezávislého a jednotného Iráku". "Svítání bez Saddáma je plné slunce," řekl.

Karbalský taxikář Ádil Abdalí mluví z duše mnoha prostých šíitů: "Ty snímky zatčeného Saddáma jsou skvělé, ale přejeme si, aby nám ho Američané vydali. Chceme ho mučit tak, aby zemřel našima rukama. Mučit ho třeba rok a pak ho zabít."

Obchodník Muhammad Mahmúd Alí bojoval v roce 1991 proti iráckým jednotkám 21 dní, ale pro popravu Saddáma není. "Nechal bych ho naživu, aby se stal mementem pro mladé i staré lidi na celém světě, aby nedělali to, co dělal on. Posadil bych ho do klece a nechal každého, aby si na něj přišel plivnout," říká.

Duchovní Džalál Hasnaví strávil ve vězení čtyři roky. "Lidi by nejvíc uspokojilo, kdyby klec se Saddámem projela všechny provincie země a kdyby se mohli vyjádřit k tomu, co s ním udělat. Ten muž má na kontě nespočetné zločiny," říká Hasnaví, který zažil krutosti i mučení saddámovského žaláře.