Děkan Teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Ludvík Armbruster vyzval učitele Stanislava Prokopa, který je podezřelý ze spolupráce se Státní bezpečností, k odchodu z univerzity. Fakulta zastává názor, že ten, kdo se prokazatelně kompromitoval spoluprací s bývalým režimem, postrádá mravní kvalifikaci pro výuku teologie, stojí v děkanově prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Armbruster již o případu informoval kardinála Miloslava Vlka. Kardinál se s Prokopem setká ve čtvrtek a bude s ním o věci hovořit. "Myslím, že by to mohlo mít důsledky velice konkrétní, které se týkají jeho působení na teologické fakultě," uvedl mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Děkan své rozhodnutí oznámil také rektorovi Univerzity Karlovy Ivanu Wilhelmovi.

Zda má Miloslav Vlk, který je velkým kancléřem fakulty, pravomoc Prokopa z univerzity odvolat, Herman neví. Vlk bude podle něj při zvoleném postupu jednat v úzké součinnosti s příslušnými akademickými orgány univerzity. Herman považuje za pravděpodobné, že Vlk bude s Prokopem hovořit i o širších souvislostech, které by se mohly týkat jeho působení v církvi.

Prokopovo jméno přitom v seznamech spolupracovníků StB chybí. Existují však důkazy, že katolický farář se státní bezpečností spolupracoval pod krycím jménem Slánský a udával chartisty. Ambruster má kopie spisů StB, které se týkají Stanislava Prokopa, k dispozici od minulého týdne. Prokop je farářem v kostele svatého Václava na pražském Proseku.

"Z lustračního zákona ani z jiných právních předpisů neplyne možnost ukončit pracovně - právní vztah z důvodu spolupráce s StB s pracovníkem, který nezastává žádnou funkci," konstatoval děkan fakulty v prohlášení. Sám ho odvolat tedy nemůže.

StB Prokopovy svazky podle dřívějších informací České televize několikrát přeregistrovala a zřejmě omylem změnila rok jeho narození. "U tohoto jména bylo několik údajů data narození," řekl televizi náměstek ministra vnitra Vladimír Zeman. Podle něj z tohoto důvodu nemohlo ministerstvo podle zákona Prokopovo jméno v seznamech StB zveřejnit, protože se ho nepodařilo najít v centrálním registru obyvatelstva.

Církev podle Hermana prověřuje i další osoby, které by mohly mít stejný nebo podobný škraloup z minulosti, jako Stanislav Prokop. "Děje se to nezávisle na tomto problému. Bohužel tento problém není jediný. To je třeba otevřeně říci," uvedl Herman. V některých případech podle něj už církev ze zjištěných skutečností vyvodila důsledky.