Přes 4400 amerických kněží bylo obviněno ze sexuálního zneužívání nezletilců v letech 1950 až 2002. Uvádí to zpráva připravovaná biskupskou katolickou konferencí USA, ze které v noci na dnešek citovala americká zpravodajská televizní stanice CNN.

Podle dokumentu, který má být zveřejněn 27. února, bylo v uvedeném období registrováno 11.000 obvinění ze strany nezletilců proti 4450 kněžím, což představuje čtyři procenta kněží, kteří ve sledovaných letech působili. Více než 6700 obvinění se při vyšetřování potvrdilo, tisícovka se jich naopak ukázala neopodstatněná a 3300 nebylo možné prověřit, především kvůli úmrtí podezřelých kněží.

Čtvrtina z 11.000 podezřelých katolických kněží byla obviněna dvakrát nebo třikrát, 13 procent z nich čtyřikrát až devětkrát a tři procenta desetkrát a vícekrát. Téměř 80 procent postižených mladistvých bylo ve věku 11 až 17 let, 16 procent osm až deset let a šest procent ve věku sedm a méně let, sděluje zpráva, jejímž vypracováním se katolická církev USA snaží utišit skandál vyvolaný odhalenou pedofilií kněží.

Ředitel společnosti na pomoc obětem katolických kněží David Clohessy míní, že počty uvedené ve zprávě jsou nízké. "Biskupové se to mnoho let snažili skrývat a není žádný důvod věřit, že najednou změnili svůj přístup. Je třeba si uvědomit, že to není celá pravda, že se zde nejedná o vyšetřování, ale o průzkum," řekl Clothessy.

Předseda amerických katolických biskupů Wilton Gregory prohlásil, že biskupové si vyžádali tuto zprávu, aby bylo možné co nejlépe pochopit, proč došlo k tak hrozným událostem v životě americké katolické obce, a aby se zajistilo, že se to již nikdy nebude opakovat. "Mé srdce je se všemi, kteří trpěli," vzkázal biskup obětem pedofilních kněží.

Vydavatel místního katolického tisku připustil, že skandál v církvi se netýká jen sexu. "Už dlouho se přestalo jednat o pouhý skandál o sexuálním zneužívání. Jedná se o skandál o zneužívání moci a důvěry, o porušení slibu," řekl Tom Roberts. Šéf katolické skupiny, která se vytvořila na protest proti biskupy dlouho utajované pedofilii kněží, Steve Krueger vyjádřil stejné přesvědčení a zdůraznil, že zpráva nestačí, že je nutné důkladné vyšetřování.

Skandál sexuálního zneužívání dětí kněžími ve Spojených státech začal otřásat americkou katolickou obcí začátkem roku 2002. Krátce poté vedení církve schválilo Dallaskou chartu na ochranu dětí před zneužíváním kněžími a vytvořilo zvláštní orgán k jejímu dodržování. Podle biskupské konference nyní působí v zemi přes 44.000 kněží. Podle nejnovějších průzkumů se ke křesťanství hlásí 80 procent Američanů.