Ještě před rokem by bylo nepředstavitelné přijít do nějakého hollywoodského studia a nabízet zde epos plný krve a s titulky pojednávající o smrti Ježíše Krista, který natočil muž bojující s vlastními démony a pronásledovaný kontroverzemi na každém kroku, píše agentura Reuters.

Namísto toho bude mít The Passion of the Christ (Utrpení Krista), které Mel Gibson natočil za vlastních asi 30 milionů dolarů, ve Spojených státech premiéru 25. února v 2800 kinech. Distributoři přitom zvýšili počet kin z původních 2000, protože film vypadá jako zaručený kasovní trhák díky kulturní válce, která kolem něj propukla a v níž jde mj. o to, zda je antisemitský a zda jeho zobrazení Ježíše je historicky přesné.

A kdyby tyhle kontroverze nestačily, probíhají i vášnivé debaty o Gibsonově katolictví, o mimořádné míře násilí v jeho snímku a i o tom, zda sdílí pochybovačný názor svého otce o holokaustu. ("Není to možná všechno fikce, ale většina ano," řekl tento týden 85letý Hutton Gibson v rozhlasovém rozhovoru.)

Dlouhou dobu byl Gibson jedním z finančně nejspolehlivějších zlatých chlapců Hollywoodu - akční hrdina, který se narodil v Americe, vyrostl v Austrálii a který si mohl říci o 20 milionů dolarů za film díky svým úlohám milých ostrých hochů ve filmech jako Mad Max a série Smrtonosná zbraň.

I když jeho filmy byly plné násilí a často sadistických scén, mluvilo se o jeho vtipu, náklonnosti ke kanadským žertíkům a o jeho šarmu. Herečka Rene Russová o něm řekla, že "v Hollywoodu nejlépe líbá".

Ale již více než rok se mluvilo o tom, zda jeho kariéra přežije i film The Passion of the Christ. Jen málo filmů tak lidi rozdělovalo již před svým uvedením a zdálo se být více předurčených k nezdaru. Film, který přitom odmítla všechna velká studia - má totiž titulky, protože se v něm mluví jen latinsky a aramejsky, a nehraje v něm žádná hvězda.

Ale díky zčásti kontroverzi a promítání pečlivě vybranému nadšenému křesťanskému publiku, kam neměli potenciální nepřátelé přístup, to vypadá, že směřuje k úspěchu.

"Je to jeden z největších příběhů roku, jednoduše proto, jak je to bezprecedentní," řekl Brandon Gray, šéf společnosti BoxOfficeMojo.com.

Podle internetového prodejce lístků, společnosti Fandango.com, je 70 procent dopředu koupených lístků právě na The Passion of the Christ, které je skoro týden před premiérou na prvním místě v on-line prodeji lístků. Podle filmového kritika časopisu Time Richarda Schickela by měl film získat zpět náklady během prvního víkendu a "potom vydělat jmění při promítání po sklepech na farách".

Někteří židovští představitelé se obávají, aby film nepovzbudil antisemitské pocity, protože v křesťansko-židovských vztazích neexistuje citlivější téma, než kdo je odpovědný za Kristovo ukřižování. Viceprezident Světového židovského kongresu Elan Steinberg také řekl, že jeho kolegové možná měli o filmu mluvit méně, protože jejich stížnosti zájem o film dál povzbudily.

Gibson tvrdí, že asi před deseti lety uvažoval o sebevraždě a jeho osobní problémy ho zavedly zpět k náboženství jeho mládí - k tradicionalistické katolické sektě, která odmítá některé reformy Vatikánu, jako sloužení mší v národních jazycích.

S blížící se premiérou musel Gibson znovu a znovu v těch několika málo rozhovorech, které udělil, vysvětlovat, co si myslí o úloze Židů při smrti Ježíše. V rozhovoru s televizí ABC popřel, že by z ní vinil Židy a i když odmítl hovořit o otcových výrocích, zdůraznil, že o holokaustu a milionech obětí nepochybuje. Řekl také, že přijímá stanovisko Vatikánu, který odmítá vinu židů za Kristovu smrt.

Gibson také řekl, že vypustil z filmu verš z Matoušova evangelia, který byl historicky interpretován jako prokletí Židů za Kristovu smrt. Slova se neobjeví v titulcích, jak bylo původně plánováno, ale Gibson připustil, že mohou být tlumeně slyšet v aramejském dialogu.