Více než 200 kilometrů Rakouskem na kole čeká účastníky cyklistické poutě do Mariazell, kterou pořádá křesťanské tělovýchovné sdružení Orel pro všechny zájemce v druhé polovině května u příležitosti vyvrcholení Středoevropských katolických dnů. Pouti v Mariazell se mají zúčastnit věřící z osmi zemí střední Evropy a organizátoři počítají s několika desítkami tisíc účastníků.

"Většina účastníků přijede do Mariazell autobusem na jeden den. My jsme na toto poutní místo jeli loni v létě s jedenáctičlenou skupinou na kole a to nás přivedlo na myšlenku nabídnout tuto možnost také dalším," řekl Magazínu ChristNet.eu Petr Gabriel, který má organizační zajištění cyklistické pouti na starosti. "Abychom tuto možnost nabídli co nejširšímu spektru zájemců, využili jsme informační kanály České biskupské konference i Orla. Pro pouť jsme také vytvořili internetové stránky, které jsou na adrese http://mariazell.orel.cz/ a obsahují všechny dostupné informace i fotografie."

Program pro mládež začíná v Mariazell v pátek 21. května večer, cyklisté však vyrazí z Česka o několik dnů dřív, aby stihli absolvovat celou trasu. "Všichni se sejdeme ve Znojmě v úterý večer a pojedéme krátké 'zahřívací kolo' do rakouského městečka Retz. Záměrně odjíždíme večer, aby měl každý účastník možnost dopravit se pohodlně na místo srazu." uvedl Gabriel. "V Retz jsou v klášteře slovenští dominikáni, kteří byli velmi vstřícní a ochotně pro nás zajistí všechno potřebné."

Organizátoři cyklistické pouti Petr Gabriel, P. Alvarez Kodeda a Ladislav Kotík v Retz

Trasa cyklistické pouti je rozdělena do tří denních etap. První vede z Retz na jih k Dunaji do města Krems. "V Krems přespíme ve sportovní hale, kterou nám nabídla naše rakouská partnerská organizace Sportunion," upřesňuje generální sekretář Orla Ladislav Kotík.

Druhá, nejdelší etapa pak vede z Krems nejprve po rovině podél Dunaje až do města Ybbs, odtud potom po Ötscherlandské cyklostezce do podhorského městečka Gaming. "V Gaming využijeme k přespání bývalý klášter řádu kartuziánů, ve kterém je nyní americká františkánská univerzita," říká Petr Gabriel. "Na tomto městě je zvláštní, že přesto, že leží v Rakousku, je někdy problém dorozumět se německy. Díky americkým školám se zde mluví téměř výhradně anglicky."

Poslední etapa do Mariazell je nejkratší a měří pouhých 36 kilometrů, ale podle organizátorů bude zároveň nejnáročnější. "Za Gamingem začínají skutečné hory - čekají nás prudká stoupání a nebezpečná klesání, ale také překrásné horské scenérie," líčí Petr Gabriel.

Podle Kotíka je pouť určena pro zájemce všech věkových kategorií, předpokladem však je dobrá fyzická kondice. Neni vhodná pro někoho, kdo sedne na kolo po delší době a pravidelně nesportuje. Organizátoři jsou však připraveni i na problémy a zajišťují jak zdravotnický, tak i servisní doprovod. "Doufáme že tito lidé budou mít co nejméně práce," usmívá se Kotík. "Určitě nenecháme nikoho na cestě, pokud nebude stačit. Nejde o překonávání fyzických možností účastníků, ani o závod, je to pouť."

Bazilika v Mariazell se v současné době opravuje.

Celou cestu absolvuje s poutníky na kole také provinciál dominikánů P. Alvarez Kodeda, který je členem duchovní rady Orla a má tedy na starosti pastoraci. "Každý den by na pouti měly být slouženy pro všechny zájemce mše svaté v češtině," upřesňuje Ladislav Kotík.